Balkongen är visserligen en del av din lägenhet, och innergården är alla grannars tillgång. Men får man göra vad som helst där? Så här i sommartider ökar konflikterna, konstaterar SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum.

ANNONS

Grillning, rökning och högljudda grannar är några av de element som oroar grannarna mest, konstaterar SBC. Det är vanligt att förvaltningsbolaget får in klagomål på någon av dessa ofta oönskade vanor. En del irriterar sig också på överdrivet pyntande, med balkonglådor och krukor som hänger ut från räcket. I andra kvarter blir festerna mer högljudda eftersom balkongen ofta är öppen.

SBC konstaterar att rökning är svårt att förbjuda när det äger rum på en balkong, även om man kan ha sådana förbud på andra allmänna utrymmen.

”Om du däremot får in rök i lägenheten trots att dörrar och fönster är stängda ska du anmäla det till styrelsen. Det kan nämligen finnas brister i exempelvis tätning eller ventilation”, säger Frank Nordin, Fastighetsjurist på SBC.

Enstaka fest på balkongen okej

När det gäller mycket av det andra som kan utgöra ett irritationsmoment för dina grannar, är det upp till föreningen att sätta upp regler. Där ska det framgå vad man får göra på balkongen och inte. Vissa föreningar accepterar grillning, andra inte. Enstaka fester med hög musik är oftast accepterat, men många fester kan gå över gränsen

När det gäller att dekorera balkongen får man göra hur man vill så länge det inte påverkar fastigheten Att borra och måla går över gränsen. Växter som hänger på fasaden är ofta inte heller tillåtet.

ANNONS
ANNONS

”När det kommer till bostadsrättsföreningens gård eller uteplats är det styrelsen som förvaltar den gemensamma marken och som enskild medlem har man rätt att använda den. Normalt sett får medlemmar ställa ut utemöbler eller ha en pallkrageodling. Men du får inte på eget intiativ bygga något”, säger Frank Nordin.

Läs också:

BRF: Fyrbenta vänner kan få dig vräkt [Dagens PS]
Då stör vi oss mest på våra grannar [Dagens PS]