Nu släpper Bjurfors färska siffror på vilka kommuner och län som är mest – och minst – rörliga i Sverige. Här är topplistan.
Topplista: Här flyttar vi mest i Sverige


Mest läst i kategorin
Svenskarna gillar att flytta. Enligt en undersökning från Svensk Adressändring flyttar varje svensk i genomsnitt nio gånger under en livstid. Det är många gånger.
Nu har Bjurfors tagit reda på hur flyttlassen går genom Sverige.
Stockholmskommuner i topp
Sammanställningen, som är baserad på statistik från SCB, visar att Solna och Sundbyberg har den högsta omsättningen av invånare i landet.
Under 2024 skedde över 27 000 flyttar per 100 000 invånare i båda kommunerna – mer än dubbelt så mycket som riksgenomsnittet.

Läs även: Vi flyttar inte – hur tunga lånen än blir. Dagens PS
Unga vuxna och kontorsnära lägen
“Solna och Sundbyberg är typiska startpunkter för många unga vuxna”, säger Lawan Farag, fastighetsmäklare och delägare på Bjurfors Solna.
Hit flyttar man för att plugga, jobba och bo nära Stockholms innerstad. Men när det är dags för villa väljer många att lämna, eftersom utbudet av småhus är begränsat i båda kommunerna.
Även Huddinge, Järfälla och Burlöv sticker ut med höga flyttal. Det handlar om över 20 000 flyttar per 100 000 invånare under året.
Enligt Irja Amolin, tillförordnad vd på Bjurfors Sverige, är högt byggtempo, stark befolkningstillväxt och närhet till storstädernas arbetsmarknader faktorer som förenar de mest rörliga kommunerna.
Topp 5: Kommuner med flest flyttar
Antal in- och utflyttningar per 100 000 invånare 2024:
- Solna: 27 762
- Sundbyberg: 27 460
- Huddinge: 20 389
- Järfälla: 20 206
- Burlöv: 20 113
Missa inte: Vårdpersonalen flyttar – och kommer aldrig tillbaka. Dagens PS
Län med mest rörlighet
På länsnivå toppar Uppsala följt av Gotland och Kronoberg.
“Många flyttar till de här länen för att ta nästa steg i livet – studera i Uppsala, hitta lugnet på Gotland eller börja jobba i Växjö. Och när livssituationen förändras, flyttar man igen”, säger Irja Amolin.
Topp 5: Län med flest flyttar per 100 000 invånare 2024:
- Uppsala län: 9 991
- Gotlands län: 8 356
- Kronobergs län: 8 179
- Södermanlands län: 7 749
- Västerbottens län: 7 642
Låg rörlighet i äldre kommuner
Längst ner på listan finns kommuner med en äldre befolkning och en mindre rörlig arbetsmarknad. Örnsköldsvik, Piteå och Hudiksvall hade lägst flyttaktivitet under året.
“I kommuner med en äldre befolkning och färre arbetsrelaterade flyttar är rörligheten naturligt lägre. Där finns ofta en större andel som bor kvar länge i samma bostad, och det sker inte samma rotation som i mer urbana områden med hög inflyttning”, konstaterar Amolin.
Flyttar sker inom länen
Vissa län, som Skåne och Västra Götaland, har förhållandevis låg rörlighet sett till statistik – men det betyder inte att folk inte flyttar. I stället sker många flyttar inom länet, till exempel mellan Malmö och Lund eller Göteborg och Mölndal.
Det förklarar varför Skåne och Västra Götaland hamnar i botten på listan över rörligaste län, trots sina storstadsregioner.
Läs också: Stora flyttaredagen – nu är det dags. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.