Dagens PS

Sveriges nya fattigpensionärer – här är riskerna att undvika 

Gränsen för att anses vara en fattigpensionär i Sverige går där din pension inte räcker till grundläggande behov
Gränsen för att anses vara en fattigpensionär i Sverige går där pensionen inte räcker till grundläggande behov (Foto: Amir Nabizadeh/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 19 maj 2025Publicerad: 19 maj 2025

Fler äldre lever med knappa marginaler och riskerar att bli beroende av både bidrag och barn. Här är riskerna. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Begreppet “fattigpensionär” har blivit allt vanligare i pensionsdebatten. Även om andelen fattigpensionärer inte har ökat nämnvärt enligt Pensionsmyndigheten, är det fler idag än tidigare som upplever ekonomisk stress.

Enligt EU:s definition räknas man som fattig om man har en disponibel inkomst som ligger under 60 procent av medianinkomsten. I Sverige motsvarar det cirka 15 000 kronor efter skatt (2025). 60plusbanken anger att gränsen för fattigpensionärer 2022 låg på 13 300 kronor.

I slutändan handlar det om att pensionen inte räcker till grundläggande behov så som bostad, mat och hälsa.

Missa inte: Här är de bästa kommunerna att pensionera sig i. Dagens PS

Gruppen fattigpensionärer förändras

Tidigare var det främst äldre svenska kvinnor som aldrig jobbat eller haft låga inkomster som hamnade under gränsen. Men enligt Ole Settergren på Pensionsmyndigheten ser det annorlunda ut i dag.

“Nu ersätts den gruppen av utrikesfödda generellt sett, och i synnerhet av utrikesfödda kvinnor”, säger han till Svenskt Näringsliv

Många har låg sysselsättningsgrad, deltidsarbete och sällan tjänstepension.

Eftersom full garantipension kräver 40 års bosättning i Sverige, blir många i stället beroende av andra stöd, som bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Fattigpensionär – här är fällorna

Nyheter24 har pratat med Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Enligt henne finns det flera vanliga fällor som kan leda till ekonomiska problem som pensionär. 

Bland annat är snabblån och dyra krediter något som snabbt kan förvärra en redan ansträngd situation – särskilt med dagens höga räntor. 

Ett annat vanligt misstag är att man missar att söka stöd man faktiskt har rätt till. Många går miste om flera tusenlappar i månaden för att de inte känner till bostadstillägget eller äldreförsörjningsstödet.

Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?

Även relationer kan påverka pensionen. Att gifta sig eller flytta ihop kan innebära att garantipensionen och andra bidrag minskar. Därför är det viktigt att göra en ordentlig genomgång av ekonomin innan man förändrar sin boendesituation, säger Chireh.

Trifa Chireh Pension
Det finns flera fällor som kan leda till ekonomiska problem som pensionär, säger Trifa Chireh (Foto: Adrian Leopoldson/Länsförsäkringar)

Så kan du undvika att hamna där

Men det finns också sätt att förbättra ekonomin. Här är några av Trifa Chirehs råd:

ANNONS
  • Skaffa överblick: Gör en budget och se över dina utgifter.
  • Ta bort återbetalningsskyddet: Det kan ge 5-10 procent högre pension om du inte har anhöriga som behöver skyddet.
  • Jobba extra: Om hälsan tillåter är det skattemässigt gynnsamt att jobba efter 66.
  • Se över boendet: Kan du hyra ut ett rum eller förhandla om amorteringen och räntan?
  • Sök alla bidrag: Bostadstillägg, garantipension, inkomstpensionstillägg och äldreförsörjningsstöd – det kan handla om tusenlappar varje månad.

Läs även: Maxa den allmänna pensionen – går det? Dagens PS

Ett system i förändring och i gungning

Det svenska pensionssystemet bygger på att man får pension utifrån livsinkomst. Men när sju av tio pensionärer får någon form av bidrag blir systemet allt mer ifrågasatt.

Enligt Settergren innebär det att allt fler pensionärer får en pension som inte är helt inkomstgrundad och att skattebetalarna står för en större del av notan.

“Skattebetalarna får finansiera mer av pensionerna, och av de pensionsrelaterade förmånerna som dessutom har vuxit i omfattning. Det är alltid de som jobbar som betalar allting – i form av skatter och pensionsavgifter”, säger Settergren.

Han får medhåll från Chireh: 

“I slutändan är det de som jobbar som drabbas – i form av högre skatter. Bästa lösningen är såklart att dessa personer kommer in så tidigt som möjligt på arbetsmarknaden och själva kan bidra”. 

Läs också: ”Lyckligare här än i Sverige” – mäklaren om pension i Spanien. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS