Dagens PS

Svenskarna bara rikare – privatekonom förbluffad

SEB hot
"Totalbilden är att pandemieffekterna borde klinga av så småningom", säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson. (Foto: SEB)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 19 dec. 2020Publicerad: 19 dec. 2020

Det tredje kvartalet innebar en kraftig ökning för de svenska hushållens brutto- och nettoförmögenheter och har nu mer än fördubblats från den rekordstora nedgången i första kvartalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skriver SEB i senaste sparbarometern, framgår det i ett pressmeddelande.

Nettoförmögenheten ökade med 5,8 procent till 1 053 miljarder kronor och uppgick vid utgången av kvartalet till 19 131 miljarder kronor. Det största skälet till uppgången är aktietillgångarna som ökat i värde med 8,5 procent.

”Aktiekurser och bostadsvärden har visat en närmast förbluffande motståndskraft mot pandemin. Det har lett till både nya börsrekord och rekordnivåer för hushållens samlade förmögenhet under det tredje kvartalet. Samtidigt ska vi komma ihåg att förmögenheten är ojämnt fördelad i befolkningen, en ojämlikhet som sannolikt har ökat under det här året. Den som äger aktier och sin bostad har haft en bra utveckling medan den som saknar sådana tillgångar i många fall haft det tuffare”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Nysparandet uppgick till 96 miljarder kronor och utgör ett nytt rekord för kvartalet.

Vad gäller skulderna kom dessa att öka med 1,3 procent (60 miljarder kronor), vilket är marginellt högre från samma period året innan men något lägre än föregående kvartal.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS