Dagens PS

Stort "pensionsraseri" tvingar jätte att pudla

Jag känner mig lurad
Jag känner mig lurad
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 19 jan. 2018Publicerad: 19 jan. 2018

“Jag känner mig lurad”, säger en av de drabbade som talat med Expressen. Nu går bolaget ut med en ursäktande förklaring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS skrev om strax före jul innebär ett tidigare, tekniskt komplicerat tjänstepensionsavtal kallat PA-KL – och en uppgörelse om justering mellan arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting och fackförbunden i början av 00-talet – att tiotusentals pensionärer står inför en “oväntad inkomstchock” i år.

Nu står det klart att drygt 150.000 pensionärer får sänkt tjänstepension – upp till flera hundra varje månad – i år och kritiken är kraftig. Expressen Dina Pengar har talat med Ulla Holmqvist, 84, som är en av de många drabbade.

“Jag går minus med totalt 138 kronor. Jag känner mig lurad”, säger hon till sajten.

Dina Pengar har även talat med pensionsexperten Thomas Månsson på KPA Pension som tillsammans med Skandia står för utbetalningarna till de berörda pensionärerna och som enligt sajten “överösts” med upprörda samtal. Thomas Månsson understryker att minskad inkomstskatt för pensionärer samt en höjd allmän pension kan mildra eller i vissa fall utradera en eventuell total minskning i år.

Samtidigt går pensionsjätten ut med en ursäktande förklaring på företagets hemsida, skriver Dina Pengar.

“Anpassningen har under de flesta år varit gynnsam för pensionärer, men nu får den alltså motsatt effekt genom speciella omständigheter som råder just i år”, skriver man.

Anpassningen, och den motsatta effekten, i det här fallet är ett så kallat ”följsamhetsindex” som i år blir lägre än inflationen och därför påverkar inkomsten negativt, som Dagens PS skrev om tidigare.

Framför allt är det pensionärer födda före 1937 som drabbas, enligt KPA.

ANNONS

KÄLLA: Ursäkten till de äldre efter pensionsraseri  >

LÄS ÄVEN: ”Pensionssmäll” – oväntad chock för svenskar  >

LÄS ÄVEN: En krona mer i pension: ”Jag är så förbannad”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS