Dagens PS

Hemberg: Spararna ger bort miljarder till bankerna

storbankerna
Storbankerna släpar fortfarande efter med sparräntan så det kan löna sig att byta bank. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 nov. 2022Publicerad: 22 nov. 2022

Bolåneräntan går upp och det blir allt dyrare för svenskarna att bo, medan storbankerna till stor del fortfarande släpar efter med sparräntan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ingen trevlig ekvation för småspararna, som det blir allt tunnare i plånboken för när storbankernas bolåneräntor fortsätter upp, medan sparräntorna inte hänger med i utvecklingen. Desto bättre är det för bankerna som tjänar storkovan på skillnaden.

“Svenskarna ger bort miljarder till bankerna samtidigt som de har det rekordknapert i hushållskassan”, säger ekonomen Claes Hemberg till DN.

Verktyg som kan flytta pengar

Han trycker på det faktum att glappet mellan räntorna borde minska men så ser alltså inte verkligheten ut och Claes Hemberg vill samtidigt se verktyg som gör det lättare att flytta pengarna mellan bankerna. Som Hemberg har påpekat tidigare så tycker han att svenska storbanker ägnar sig åt ”ränte-lurendrejeri”.

Storbanker som Handelsbanken och Nordea släpar alltså fortfarande rejält efter när det gäller sparräntan, medan många småbanker vill konkurrera och har lagt sig på en nivå runt två procent. Nordea till exempel ligger fortfarande på en sparränta på mellan 0,55 och 1 procent.

Många byter aldrig bank – drabbar sparräntan

Samtidigt som spåsparare förlorar pengar på låg sparränta så har 39 procent av svenskarna aldrig bytt bank för sina bolån, enligt Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer som erbjuder en tjänst som jämför olika lån med varandra.

“Man förlorar väldigt mycket pengar”, menar Christina Sahlberg om man håller fast vid sin gamla storbank och inte börjar leta alternativ eftersom bankerna “tjänar jättemycket pengar just på skillnaden mellan vad de ger på sparkonto och vad de får in på bolån”.

ANNONS

Läs också: Sparandet ökar – fler bojkottar storbanker

Läs även: Småbanker vinnare på bolånemarknaden

Läs även: Prutläge på redan rekordlåg bolåneränta

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS