Dagens PS

Spara som hämnd? Här är trenden som tagit fart efter pandemin

Spara som hämnd
Många känner skuld och ånger över hur de spenderat pengar under och efter pandemin (Foto: Pexels/Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 15 juli 2025Publicerad: 15 juli 2025

Efter pandemin vräkte vi pengar på resor, shopping och restauranger. Men nu har pendeln svängt åt andra hållet. Så här kan du dra nytta av den nya trenden. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har rapporterat om fenomenet tidigare. 

Begreppet “revenge saving” är motsatsen till det som kallades “revenge spending”, där människor försökte ta igen förlorad tid efter pandemin genom att spendera utan eftertanke. 

Nu handlar det istället om att spara – mycket och snabbt – för att “hämnas” på sina tidigare dåliga ekonomiska val.

Spartrenden började spridas via sociala medier i Kina efter pandemin, och har nu tagit fart även i väst.

Missa inte: Magiska siffran: Så lite pengar behöver du spara för att må bättre. Dagens PS

En ny livsstil 

Bakgrunden är enkel: priserna på allt från hyra till mat och bensin har skjutit i höjden. Inflation, höga räntor och tullar har fått många att tänka om. Det som började som ett behov av att skydda sig ekonomiskt har utvecklats till en ny livsstil.

Enligt Yahoo Finance har sparandet i USA återhämtat sig rejält efter att ha fallit under pandemin. Under 2024 började den personliga sparandekvoten i USA öka igen, vilket pekar på att människor gör verkliga förändringar i sina vanor.

Även i Sverige sparar vi mer. Det senaste året har svenskarnas sparande stigit med drygt 10 procent. 

ANNONS
Spara: Läs om nya spartrenden
Världens befolkning har levt i krisläge – nu handlar det om att återta kontrollen (Foto: Pexels)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Drivs ofta av skuld eller oro

Revenge saving, eller ”hämndsparande”, innebär alltså att människor börjar spara pengar mycket mer intensivt än vanligt. Sparandet är både medvetet och känslostyrt. 

Men det är inte alltid en positiv drivkraft bakom beteendet. “Revenge saving” handlar ofta om att kompensera för tidigare dåliga beslut. Många känner skuld över hur de spenderat pengar under och efter pandemin och försöker nu ta kontroll genom att bli extremt snåla.

“Det är ett sätt att skydda sig själv och återfå kontroll i osäkra ekonomiska tider”, skriver journalisten Ivana Pino i Yahoo Finance.

Samtidigt lyfter experterna fram att spartrenden också kan ha goda effekter – så länge den sker med balans och tydliga mål.

Så kan du utnyttja spartrenden 

Bobbi Rebell, certifierad finansiell rådgivare på CardRates.com, ser fördelar med den nya sparmentaliteten.

“Skönheten med revenge saving är att så fort du börjar spara, så börjar belöningen – och den fortsätter att växa”, säger hon. “Fördelarna ökar ju mer du sparar, och om pengarna dessutom investeras på ett smart sätt kan det ge kraftfull ränta-på-ränta-effekt”. 

ANNONS

Men det gäller att hitta rätt metod. 

Holley G. Cary, rådgivare på First Horizon Advisors, betonar vikten av att anpassa sin budget efter sin livsstil. Det finns flera sätt att strukturera sin ekonomi, till exempel med 50/30/20-regeln eller med en nollbaserad budget.

Läs mer: Så kan du spara 20 procent av din inkomst. Dagens PS

Utmana dig själv – utan att sluta leva

“No-spend challenges” har blivit ett populärt verktyg inom revenge saving. Genom att göra sparandet till en utmaning blir det lättare att hålla sig motiverad – särskilt för den som vill återfå kontroll efter en period av överkonsumtion.

Det kan handla om att inte köpa något på 24 timmar, och istället lägga det man skulle ha spenderat på ett sparkonto med hög ränta.

“Att laga några fler måltider hemma istället för att beställa från Uber Eats kan spara 60 dollar i månaden”, säger Cary.

Det viktigaste, menar experterna, är att inte gå till överdrift. Att spara ska kännas meningsfullt – inte som ett straff. Och kanske är det just där som “revenge saving” har sin styrka: att vända ånger till framtidstro.

Läs också: Det här är kvinnors största misstag på börsen. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS