I en ny och reviderad prognos från tidigare skriver SBAB att Riksbanken kan höja reporäntan redan i februari 2023 – bind bolåneräntan, är rådet.

ANNONS

Enligt SBAB:s senaste nummer av Boräntenytt kan inflationsuppgången och förväntningarna på inflationen i kombinationen med ökade lönekrav,  stigande långräntor och aviseringarna om räntehöjningar från centralbanker få svenska Riksbanken att höja reporäntan tidigare än väntat.

”Reporäntan kan komma att höjas redan i februari 2023 vilket medför stigande rörliga boräntor tidigare än väntat”, skriver det statliga bolåneinstitutet i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.

SBAB anser mot bakgrund av den nya prognosen att det nu är ”förmånligare än någonsin att binda räntan på längre tid än tre månader”.

Riksbanken har i sin egen prognos utgått från att reporäntan blir kvar på noll de närmaste tre åren.

Men det tror alltså inte SBAB, som spår att inflationsuppgången blir mer varaktig än vad Riksbanken kalkylerar med.

Riksbanken i otakt med andra bedömare

”Riksbanken och marknaden dansar allt annat än i takt med varandra för tillfället. Vi har nu en situation där Riksbanken flaggar för en höjning av reporäntan så sent som i slutet av 2024 samtidigt som finansmarknaden prisar in en höjning redan i slutet av 2022. Det är en anmärkningsvärt stor skillnad i tid”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, och fortsätter:

”I vår förra ränteprognos i augusti trodde vi på en höjning av reporäntan i november 2023. Vi har nu reviderat det till i februari samma år, vilket är något senare än vad prissättningen på finansmarknaden indikerar men betydligt tidigare än Riksbankens prognos.”

I nya utgåvan av Boräntenytt, nummer 5, spås att den rörliga boräntan går upp från 1,4 procent i dagsläget till 1,8 procent i januari 2023 och att femårsräntan under samma period går upp från nuvarande 1,5 procent till 2,1 procent.

ANNONS
ANNONS

”Givet vår prognos av både den ’rörliga’ tremånadersräntan och de längre bundna boräntorna är det nu, sett sedan vi började göra dessa jämförelser, mer förmånligare än någonsin att välja boränta med bindningstider över tre månader. Det är givet vår prognos jämnt skägg mellan 3, 4 och 5-åringen men även 2-åringen är tydligt billigare än den rörliga räntan”, säger Boije.

Läs även: Ökade boendekostnader i Sverige drev upp inflationen [Dagens PS]

Läs mer: SEB:s boprisindikator sjunker – ”bostadsmarknaden tappar fart” [Dagens PS]