Facebooks gigantiska bostadsgrupper är guldgruvor för bedragare – och ungdomar är särskilt utsatta.

ANNONS

Att hitta en bostad är inte det lättaste, särskilt inte för unga som ska flytta till en ny stad för att studera eller arbeta.

Och det utnyttjas allt oftare av bedragare.

Enligt tidningen Hem & Hyra finns en strid ström av fejkade bostadsannonser i olika grupper på Facebook eller sajter på nätet – och i flera fall har offren förlorat mycket pengar.

Läs även: Två av tre: Sverige utvecklas åt fel håll [Dagens PS]

Enkelt byte

Ungdomar bedöms vara en särskilt utsatt grupp för den här typen av bedrägeri.

ANNONS
ANNONS

”Är du bostadslös och ungdom är du ett enkelt byte om du är desperat. Det kan vara studenter som har kommit in på en skola och inte har någon studentlägenhet. De kanske kommer från landsbygden och har inte samma koll på bostadsmarknaden och priserna och blir därför lurade, säger Sofie Heinlaid, moderator för gruppen ”Lägenheter i Stockholm”, till Hem & Hyra. 

Var tionde annons är fejk

På Facebook är det särskilt vanligt med bostadsbedrägerier.

Enligt Sofie Heinlaid dyker fejkade profiler och falska lägenhetsannonser upp hela tiden i lägenhetsgruppen som hon modererar. Och bedragarna är så många att moderatorerna inte hinner rensa bort alla ur gruppen.

Uppskattningsvis är mellan 10 och 15 procent av alla annonser i gruppen fejk – det finns inga lägenheter bakom dessa annonser.

Lurar offren på pengar – olika sätt

Förutom att de som utsatts för bedrägerierna blir utan bostad, luras även många på pengar.

Och bedragarna har flera olika tillvägagångssätt, enligt Hem & Hyra.

ANNONS
ANNONS

I flera fall har bostadssökande lurats att betala en depositionsavgift eller förskottshyra för en lägenhet som inte finns.

Låtsas göra kreditupplysning

I några fall har bedragarna låtsats genomföra en kreditkoll av offren, och uppger att de vill kontrollera hyresgästens ekonomi. Då har bedragaren lurat den bostadssökande till en fejkversion av upplysningssajten UC.

Med hjälp av en QR-kod och bank-id får bedragaren sedan tillgång till offrets bankuppgifter och kan länsa kontona.

Läs även: Så lurar bedragare dig – genom Google Translate [Dagens PS]