Dagens PS

Så högt borde barnbidraget vara – egentligen

Barnbidraget
Det är dyrt att ha barn – och ett alltför lågt barnbidrag är inte mycket till hjälp (Foto: Mickan Mörk/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 03 sep. 2024

Barnbidraget har blivit en allt mindre hjälpande hand för svenska barnfamiljer. De senaste årens höga inflation har gjort att bidraget, som varit oförändrat sedan 2018, nu har förlorat en stor del av sin köpkraft. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt beräkningar från Länsförsäkringar borde barnbidraget egentligen ligga på runt 1 600 kronor, istället för dagens 1 250 kronor. Detta för att hålla jämna steg med inflationen. 

Den stora frågan är: Kommer det att höjas? 

Släpar efter 

När barnbidraget höjdes senast 2018, från 1 050 kronor till 1 250 kronor per barn och månad, var det ett välkommet tillskott för många barnfamiljer. 

Men sedan dess har inflationen ökat med totalt 28 procent, vilket innebär att pengarna idag räcker till betydligt mindre än vad de gjorde för sex år sedan. 

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, varnar för att barnbidragets urholkade värde riskerar att skapa stora bekymmer för många familjer.

“Barnbidraget tappar relevans och täcker en allt mindre del av de utgifter som kommer med att ha ett barn”, säger Westerberg. “För många familjer kan skillnaden mellan 1 250 kronor och 1 600 kronor per månad vara avgörande för om barnet får nya kläder eller kan delta i fritidsaktiviteter”. 

ANNONS

Senaste nytt

Kostnaden för att ha barn 

Att uppfostra ett barn har alltid varit en ekonomisk utmaning. Men i dagens ekonomiska klimat har det blivit ännu tuffare. 

ANNONS

Länsförsäkringars beräkningar visar att den totala kostnaden för att ha ett barn från födsel till 18 års ålder uppgår till nästan 2,3 miljoner kronor. 

Efter avdrag för barn- och studiebidrag landar summan på drygt två miljoner kronor.

De första åren är de dyraste, med engångsutgifter för saker som barnvagn och bilbarnstol samt inkomstbortfall för föräldrar som är hemma med barnet. Men det är inte bara de nödvändiga utgifterna som påverkar familjernas ekonomi.

“Många föräldrar sparar också pengar till sina barn för framtida utgifter, som insatsen till en första bostad eller ett körkort”, förklarar Westerberg. “Detta är ytterligare en börda på familjernas ekonomi som gör att det urholkade barnbidraget känns ännu mer”.

Kommer barnbidraget höjas?

Frågan om hur staten kan hjälpa barnfamiljer i en tid av hög inflation är mer aktuell än någonsin. 

Enligt en undersökning från Infostat, genomförd i maj 2024, är 39 procent av svenskarna positiva till ett högre barnbidrag som ett sätt att stärka hushållens ekonomi. Andra förslag som får stöd är sänkta inkomstskatter och lägre skatter på bensin och diesel.

Men på frågan om huruvida barnbidraget kommer att höjas, svarade äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) så här förra året: 

“Det är ingenting som ligger på bordet just nu, men vi utesluter ingenting, utan följer den här utvecklingen mycket, mycket noga. Vi stänger inga dörrar. Man ska aldrig säga aldrig”. 

ANNONS

Summa summarum: Väldigt, väldigt oklart. 

Läs också:

Kriminella dränerar välfärden – Ivo får skulden. Dagens PS

Pensionen: Det lönar sig inte längre att arbeta. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]