Pension i solen, återkrav i miljonklassen och varningar från experter. Det har varit en händelserik vecka på pensionsfronten.
Pensionen: Sveriges bästa kommun och 31 miljoner i återkrav


Mest läst i kategorin
Den gångna veckan har bjudit på allt från idylliska spanska kuststäder till svenska kommuner där pengarna inte räcker till hyran. Här är ett urval:
Här är bästa kommunen att pensionera sig i
Var i Sverige är livet efter 60 som bäst? En ny granskning från 60plusbanken listar Kalmar, Lidköping och Växjö som toppkommuner när det gäller äldreomsorg, trygghet och livskvalitet.
I botten hamnar större städer som Malmö och Stockholm – trots att andra granskningar tidigare pekat ut exempelvis Danderyd som ett pensionärsparadis.
“Bra äldreomsorg och trygghet är inte lyx, det är en rättighet”, konstaterar Sandra Lillienberg på 60plusbanken.
Läs vidare här: Här är de bästa kommunerna att pensionera sig i. Dagens PS
Senaste nytt
Svenskarna söker pensionärslyckan i Spanien
Fler svenskar än någonsin drömmer om ett enklare liv på spanska solkusten – och allt fler gör slag i saken. Mäklare Andreas Larsson berättar att Almuñécar blivit en riktig magnet för svenskar som vill ha lägre kostnader och högre livskvalitet.
“Det är inte bara vädret som lockar, utan ekonomisk trygghet och gemenskap”, säger Larsson.
Boende, mat och service är ofta betydligt billigare än i Sverige. Samtidigt har staden både svensktalande vårdpersonal och ett aktivt föreningsliv.
Läs mer: ”Lyckligare här än i Sverige” – mäklaren om pension i Spanien. Dagens PS
Pensionsmyndigheten kräver tillbaka 31 miljoner
Men så finns det ju en baksida av utlandsflytten. Pensionsmyndigheten har intensifierat arbetet med att stoppa felaktiga utbetalningar, särskilt till personer som varit för mycket utomlands.
Under 2024 uppdagades ett dussintal fall där personer fått ersättning i över tio år – trots att de inte bott i Sverige.
I ett nytt fall krävs en pensionär på nära en halv miljon kronor.
Läs vidare: Pensionsmyndigheten kräver tillbaka 31 miljoner. Dagens PS

Fler riskerar att bli fattigpensionärer
Fattigpensionär är ett ord vi hör allt oftare. Enligt Pensionsmyndigheten är detta en grupp i förändring. Nu är det främst utrikesfödda, särskilt kvinnor, som löper störst risk att hamna under fattigdomsgränsen.
“Skattebetalarna får stå för en allt större del av pensionerna”, varnar Ole Settergren på Pensionsmyndigheten.
Samtidigt pekar experter ut vanliga fällor: snabblån, missade bidrag och oplanerade förändringar i boendet. Lösningen? Budget, koll på rättigheter och i vissa fall ett extra jobb.
Läs mer här: Sveriges nya fattigpensionärer – här är riskerna att undvika. Dagens PS
Varning: Pensionen byts bort mot bolånerabatt
Fler storbanker erbjuder lägre bolåneränta i utbyte mot att du flyttar din tjänstepension till dem. Men experterna slår larm – det kan bli en dyr affär på sikt.
“Det är en problematisk utveckling”, konstaterar Malin Omberg på AMF.
Finansinspektionen och Konsumenternas uppmanar alla att tänka långsiktigt, begära skriftliga jämförelser och inte låta tillfälliga rabatter styra över livslånga beslut.
Läs vidare: Experter kritiska till pensionserbjudande: “Kunder råkar illa ut”. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.