Det ser ut att bli mer pengar i plånboken genom pensionen med den nya regeringen. En sänkt skatt för pensionärer betyder till exempel ett par hundralappar mer i plånboken varje månad.

ANNONS

Pensionerna har varit en viktig fråga för partierna och Moderaterna har lagt fram en skattesänkning för pensionärer. Det innebär 200 kronor mer i plånboken i månaden för de med en total pensionsinkomst på över 14 000 kronor, uppger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

”Det blir också intressant att se om brytpunkten för inkomstskatt kommer att höjas, i så fall kommer fler pensionärer betala lägre skatt genom att de inte behöver betala statlig inkomstskatt”, säger hon till Expressen.

”Gas” i pensionssystemet

Enligt tre experter som Expressen pratat med så är det just sänkt skatt, stärkt arbetslinje och ”gas” i pensionssystemet som kommer stå i fokus hos partierna gällande pensionerna framöver.

”Det är troligare att den nya regeringen kommer att sänka skatten för pensioner som tjänats in genom eget arbete”, uppger Staffan Ström, pensionsekonom på tjänstepensionsföretaget Alecta.

Gas i pensionssystemet innebär att att pensionerna höjs när det finns ett överskott i pensionssystemet, samtidigt som de bromsas vid underskott. Så i goda tider kommer det leda till ett par extra hundralappar extra i månaden – ”att få en gaspedal på plats är klokt inför bättre tider, och regeringen kommer därför med stor sannolikhet att tillsätta en sådan utredning” fortsätter Staffan Ström.

ANNONS
ANNONS

Speciell pensionsvariant av ISK

Ytterligare ett förslag innebär att staten kommer gå in med pengar – om man själv sparar till pensionen och tillför en speciell pensionsvariant av ISK – där pengarna inte kan tas ut innan en viss ålder och att man samtidigt betalar lägre skatt på en sådan summa.

Läs även: Ta ut pensionen tidigt och placera pengarna lönar sig sällan [Dagens PS]