Ny skatteregler tar både arbetsgivare och anställda på sängen. ”Det är direkt oförskämt”, säger en expert.

Både Dagens Industri och Expressen rapporterar nu om de nya reglerna kring trängselskatt för tjänstebilsförare som från och med årsskiftet kommer att slå hårt mot svenskars plånböcker.

Kortfattat innebär ändringen att en tjänstebilsförare privata resor – och här innefattas även färden till och från jobbet – ska plockas bort från bilens förmånsvärde. Dessa ska nu sedan 1 januari beskattas separat samtidigt som förmånsvärdet förblir oförändrat.

Enligt Expressen Dina Pengars beräkningar innebär lagändringen i snitt 700 kronor mindre i plånboken för omkring 130.000 tjänstebilsförare i Stockholm och Göteborg. Det räknat på en pendlare med 200 arbetsdagar per år som kör till och från jobbet under tiden med högsta skatt, 35 kronor.

Ronny Svensson, grundare och vd för tjänstebilskonsulten Ynnor, konstaterar att det gått ovanligt snabbt mellan beslut och verkställande. Både arbetsgivare och anställda är tagna på sängen och många känner inte till lagändringen över huvud taget, säger han till Dina Pengar.

Ronny Svensson spår ett ”ramaskri” bland de som drabbas.

ANNONS
ANNONS

”Jag har inga problem med att det införs, men däremot att kasta in detta med en månad före man ska verkställa det är direkt oförskämt”, säger han till tidningen.