Som DagensPS.se skrev om häromdagen har nya skatteregler trätt i kraft denna vecka som kan innebära att full reavinstskatt utlöses för bostadsrättsägare som ändrar ytan i sin bostad eller exempelvis köper en p-plats till bilen.

Just det sistnämnda gjorde en bostadsrättsförening på Östermalm i Stockholm förra året. Svenska Dagbladet berättar att de flesta i föreningen slog till när man erbjöds att köpa en p-plats för 300.000 kronor. Men i och med Skatteverkets nya regler kan köpet slå tillbaka i mångmiljonklassen, skriver tidningen.

De boende i föreningen riskerar nu en sammanlagd skattenota på 25 miljoner kronor och ordföranden, Mats Broman, är rädd att ”människor får gå från hus och hem”.

”Här sätter verkligen Skatteverket de boende i skiten /…/ En del har bott här riktigt länge och bostaden kan ha haft en värdestegring på cirka 10 miljoner kronor. Någon försäljning har aldrig skett så några nya pengar att betala reavinstskatt finns inte att ta av”, säger han till SvD Näringsliv.

Mats Broman berättar att föreningen nu befinner sig i ett ”moment 22”: skulle de boende välja att sälja tillbaka p-platserna skulle det klassas som ytterligare en affär, konstaterar han och ifrågasätter rättssäkerheten i den retroaktiva beskattningen.

MISSA INTE: Chocken: Miljonsmäll mot bostadsrättsägare [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Unikt bostadsläge: Bo gratis med smart taktik [DagensPS.se] >