Enligt Pensionsmyndigheten har pensionsspararnas pengar gått upp i rök och misstankarna riktas mot skandalomsusade Falcon Funds fonder, rapporterar Dina Pengar i Expressen.

ANNONS

”Vi väntar på fler uppgifter från Pensionsmyndigheten, ärendet är komplicerat och stort”, säger Katinka Wall, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten (EBM), till tidningen.

Dagens Nyheter rapporterar om att Pensionsmyndigheten nu polisanmält fonden till Ekobrottsmyndigheten. Det framkom i dag, torsdag, på en presskonferens.

Omkring 22.000 sparare uppges vara drabbade av den misstänkte brottsligheten. Totalt har 2,4 miljarder kronor funnits i fonderna och endast 650 miljoner kronor av det har återbetalats till Pensionsmyndigheten, enligt TT.

”Spararna riskerar betydande ekonomiska förluster till följd av de olagliga och olämpliga placeringar som Falcon Funds har gjort”, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg.

Falcon Funds är registrerat på Malta och har figurerat i flera mindre smickrande sammanhang, bland annat har fonden anklagats för att lura sparare att byta fonder under förespegling att man samarbetat med Pensionsmyndigheten, framgår det.

Pensionsmyndigheten sa i juni upp avtalet med Falcon Funds och tre fonder avregistrerades i samband med det från premiepensionssystemets fondtorg, skriver Dina Pengar.

ANNONS
ANNONS

LÄS ARTIKELN: ”Pensionsmiljoner misstänks försvunna” [Dina Pengar, Expressen] ›

LÄS ÄVEN: ”Miljonbelopp tros vara borta i pensionsfonder” [Dagens Nyheter] ›