Miljöpartiet vill sänka ränteavdraget med 1–2 procentenheter redan nästa år. ”Jag tycker att man kan se en öppning att äntligen kunna göra något åt ränteavdraget”, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen.

ANNONS

Enligt Åsa Lindhagen (MP) är ränteavdraget en viktig fråga för hennes parti. Hon vill se en första sänkning redan nästa år.

”Vi skulle kunna ta ett första steg och sänka ränteavdraget redan nästa år, det vill säga att vi lägger in det i budgeten för nästa år, och att då sänka med 1-2 procentenheter”, säger Åsa Lindhagen till Di. 

En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna ledd av finansminister Magdalena Andersson vill redan att avdraget ska trappas ned, vilket välkomnas av Åsa Lindhagen.

”Ordentlig nedtrappning”

Samtidigt vill Åsa Lindhagen inte säga hur mycket avdraget bör sänkas förutom att det rör sig om ”en ordentlig nedtrappning”.

Medan Riksgälden har diskuterat andra sätt att kompensera hushållen vid sänkta ränteavdrag så vill finansmarknadsministern hellre fokusera på välfärden.

ANNONS
ANNONS

”Från Miljöpartiet tycker vi att det är väldigt viktigt att stärka upp välfärden och skjuta till pengar till inte minst sjukvården, men också skolan, och förstås även arbetet med att bekämpa den klimat- och miljökris som vi befinner oss i”, säger hon och klargör:

”Det ser vi är väldigt angeläget och viktigare än att ge en stor skattelättnad till de med väldigt stora lån.”

Pressar regeringen

Trycket på regeringen är redan stort från både Finansinspektionen och Riksgälden – som vill se minskade skulder hos hushållen.

Som Dagens PS redan rapporterat om så ser både FI och Riksgälden nedtrappningen av ränteavdraget som en viktig del i det arbetet.

Läs mer: Majoritet av riksdagen vill sänka ränteavdraget

 

ANNONS
ANNONS