Hur mycket kan man egentligen få i allmän pension? Och finns det ett tak? I ett nytt blogginlägg får vi veta att svaret är mer komplicerat än man kan tro.
Maxa den allmänna pensionen – går det?


Mest läst i kategorin
Vi får ofta till oss tips om hur vi ska maxa pensionen.
I många fall handlar det hela om vårt privata pensionssparande. Men hur ser det egentligen ut med den allmänna pensionen? I ett nytt blogginlägg reder Pensionsmyndighetens Monica Zettervall ut.

Det här är max i teorin
För att få så hög allmän pension som möjligt krävs två saker: att du tjänar mycket och att du jobbar länge.
Det finns ett tak för hur mycket av din inkomst som räknas in i pensionssystemet. Det kallas för pensionsgrundande inkomst. För 2025 går gränsen vid 650 000 kronor per år, vilket motsvarar drygt 54 000 kronor i månaden före skatt.
Så, om en person arbetar från 23 till 67 års ålder och varje år har en inkomst som ligger vid det här taket, får personen ut ungefär 31 100 kronor i månaden i allmän pension, före skatt. Av det är cirka 25 600 kronor inkomstpension och 5 500 kronor premiepension.
Man kan säga att den här personen har “maxat sin allmänna pension”.
Det kan dock bli ännu mer. Varje extra år i arbetslivet efter 67 års ålder ger 6-8 procent högre pension. För den som redan ligger på max innebär det omkring 1 500–2 500 kronor extra i månaden – livet ut.
Så mycket får de som får mest
Enligt ny statistik är den högsta utbetalda allmänna pensionen i Sverige i dag faktiskt mycket högre än i ovanstående exempel. De fem personer som i februari 2025 fick mest ut hade i genomsnitt 69 800 kronor i månaden före skatt.
Dessa personer började dock i snitt ta ut sin allmänna pension vid 78 års ålder och hade haft pensionsgrundande inkomster i nästan 55 år – bra mycket längre än majoriteten.
Läs också: De får 37 533 kronor i tjänstepension – högst i Sverige. Dagens PS
Genomsnittlig allmän pension
De flesta pensionärer hamnar betydligt längre ner på skalan.
I januari 2025 låg den genomsnittliga allmänna pensionen på 17 100 kronor i månaden före skatt.
Det är dock bara en del av den totala pensionen – för de flesta tillkommer både tjänstepension och ibland ett eget sparande.
Den allmänna pensionen utgör i snitt ungefär två tredjedelar av totalbeloppet.
Lägstanivån: I vissa fall noll
Den som varken har arbetat i Sverige eller bott här tillräckligt länge kan faktiskt få noll kronor i allmän pension. Men de flesta omfattas av grundskyddet, vilket bland annat innebär garantipension.
För att få full garantipension krävs 40 års boende i Sverige mellan 16 års ålder och riktåldern för pension. Har du låg pension kan du dessutom ansöka om bostadstillägg från det att du fyllt 66.
Läs även: Trendbrott i pensionen – “Ökningen åts upp av inflationen”. Dagens PS
Sammanfattning: Det lönar sig att jobba
Att kunna ”maxa” pensionen, som de fem personerna i exemplet här ovan, är i praktiken få förunnat.
Det kräver hög lön, långt arbetsliv och att man väntar med uttaget – något som långt ifrån alla har möjlighet till.
“Det är ovanligt att människor jobbar till 78 års ålder”, skriver Zettervall, och tillägger:
“Därför är det, för de flesta, viktigare att känna till vad som påverkar storleken på pensionen mest. Det vill säga hur mycket du tjänar genom hela livet, om du har tjänstepension från jobbet och vid vilken ålder du börjar att ta ut din pension”.
Läs också: SPF: Svensk pension sjunker – trots höjd pensionsålder. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.