Dagens PS

Lismedelspriser stiger på grund av svag konkurrens

Kundvagn i livsmedelsaffär. Att matpriserna gått upp så mycket beror på svag konkurrens.
Det är dagligvaruhandeln som tjänat på ökningen av matpriser de senaste åren. Orsaken är svag konkurrens. (Bild: Tim Aro/TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 25 juni 2024Publicerad: 25 juni 2024

Dagligvaruhandeln har höjt sina priser mer än nödvändigt de senaste åren. Orsaken är avsaknad av ordentlig konkurrens, visar ny rapport från Konkurrensverket.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Stigande livsmedelspriser har påverkat alla svenskar sedan 2022. Kombinationen av kriget i Ukraina och ökande inflation har lett till allt dyrare matkassar – och ett växande missnöje bland konsumenter.

Ilskan fick regeringen att agera förra sommaren. Konkurrensverket fick uppdraget att titta närmare på hur konsumentpriser har utvecklats i förhållande till kostnadsutvecklingen i dagligvaruhandeln. Och vilken påverkan konkurrenssituationen har haft. Nu har rapporten kommit.

Större påslag

Dagligvaruhandeln ökat sina priser mer än vad som motiveras av högre inköpspriser. Det är en tydlig slutsats. Ta till exempel priserna på matlagningssmör, kyckling och ost.

För smöret ökade leverantörspriset med 28 kronor, men dagligvaruhandeln ökade priset med 36 kronor. För kyckling var relationen 26 respektive 39 kronor, och för ost 34 respektive 45 kronor.

Istället för att enbart ta den högre kostnaden vidare ökade dagligvaruhandeln den egna intäkten. Därmed uppstod en ”ränta-på-ränta-effekt” för konsumenterna. De kraftiga prisökningar som konsumenterna mötte i butiken gjorde att mataffärerna kunde försvara sina bruttovinster genom att öka marginalerna.

Svag konkurrens förklaringen

Vad hade då krävts för att konsumenterna inte skulle råka ut för stora prishöjningar? Det Konkurrensverket pekar på är den svaga konkurrenssituationen. I Sverige dominerar tre kedjor – ICA, Coop och Axfood – som kontrollerar 90 procent av marknaden.

Om konkurrensen varit bättre i dagligvaruhandeln hade de stora prisökningarna sannolikt inte varit möjliga.

ANNONS

En bättre fungerande marknad hade snabbare justerat för brister och högre priser. När det finns en balanserad konkurrens dyker snabbt nya lösningar upp som löser problem och gör höga prisändringar omöjliga.

Men två år efter att bristsituationerna lösts så är matpriserna i Sverige fortsatt höga. Istället för att pengarna stannat hos konsumenterna eller åtminstone räckt längre har de hamnat i de stora matvarukedjornas fickor.

Läs också:

Matpriserna har börjat öka igen. Dagens PS

Vänstern vill stoppa Axfoods köp av City Gross. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
Jämför elavtal

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]