Svenska kraftnät får hård kritik efter en systemändring på elmarknaden. Nu varnar elbolag och industrin för allvarliga följder.
”Kostnaden slår mot alla elkunder” – elbolag larmar


Mest läst i kategorin
Kritiken växer mot Svenska kraftnät efter att deras nya balansmarknad införts. Nu varnar elbolag och industrin för allvarliga konsekvenser, både för branschen och för elkunderna.
Missa inte: Oväntad rymdsignal förbryllar forskare – kom från fel håll. Dagens PS
Elnotan skjuter i höjden
Sedan det nya systemet infördes i mars har priserna för så kallad balansenergi rusat. Det handlar om den el som behövs för att hålla balansen i elnätet, vilket är en funktion som Svenska kraftnät ansvarar för.
Det nya systemet kräver att varje elområde balanserar sig självt, även om det saknar tillräckliga resurser. Det har lett till färre bud på marknaden och därmed högre priser vid obalans.
”Utvecklingen är ohållbar. När till exempel maxpriset på 10.000 euro per megawatt slår in så kan det kosta enskilda vindkraftsbolag lika mycket som stora delar av omsättningen en normal månad att vara i obalans bara under 15 minuter. Och radera ut flera månaders vinst”, säger Peter Zachrisson, vd för SR Energy.
Systemet kräver att elprognoser för varje 15-minutersperiod stämmer exakt, annars väntar kännbara obalanskostnader. Enligt Dagens industri riskerar det att slå ut både små elproducenter och påverka elpriserna för konsumenterna.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Hushållen får betala
När elbolag och producenter tvingas hantera nya, oförutsägbara kostnader, skickas notan vidare till slutkunden.
”Det är inte bara ett hot mot oss elproducenter och andra elbolag. De här kostnadsökningarna slår i slutändan även mot alla elkunder genom högre elpriser”, säger Zachrisson.
Dessutom varnar branschen för att mindre elbolag och producenter riskerar att lämna marknaden. Det skulle leda till minskad konkurrens, och ännu högre priser.
Industrin slår larm

Redan i maj rapporterade Dagens PS om att prischockerna på balansmarknaden kunde leda till konkurser. Energiföretaget Modity beskrev situationen som ”orimlig” och varnade för att för få aktörer i systemet skapat en monopolliknande marknad.
”Det har uppstått mer eller mindre en monopolsituation med för få bud och som då kan sätta extrema och höga priser”, sa Kruno Kuljis på Modity.
Den bilden delas av flera inom den elintensiva industrin. Johan Bruce, chef för SKGS, en samarbetsorganisation för svensk basindustri, menar att de nya reglerna har fått allvarliga konsekvenser för investeringar och framtida elproduktion.
”Den förändring som Svenska kraftnät införde i mars har lett till enorm osäkerhet och förödande kostnadssmällar som allvarligt skadar industrins konkurrenskraft och vilja att investera i Sverige”, säger han.
Bruce varnar också för att elproduktion kan stängas ned av lönsamhetsskäl, vilket i sig kan pressa upp priserna ytterligare.
Läs också: Stockholms nybyggen står tomma – ”Byggt fel bostäder”. Dagens PS
Svenska kraftnät: ”Vi förstår kritiken”
Svenska kraftnät svarar nu på kritiken. Anna Jäderström, chef för balansmarknad, medger att läget är tufft.
”Vi har stor förståelse för att situationen är utmanande och oroande för många aktörer. Och vi vet att till exempel mindre elproducenter stängt produktion av oro för höga obalanskostnader. Det är väldigt olyckligt”, säger hon.
Myndigheten har justerat sin algoritm och gjort manuella prisändringar, men betonar att problemet i grunden handlar om brist på elreserver i Sverige.
Energimarknadsinspektionen har nu inlett en granskning av prissättningen.
Läs även: Kaffe sjunker globalt – men varför sjunker inte priset i butik? Dagens PS
Läs även: Bedrägerivåg mot pensionärer – klicka inte på länken i sms:et. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.