Världsmarknadspriset rasar men i svenska butiker är priset på kaffe trots det fortfarande extremt högt. Frågan är: Varför då?

ANNONS

När Statistiska centralbyrån i veckan presenterade inflationen i Sverige för oktober (KPI) visade det sig att priset på kaffe stigit med 41,52 procent, jämfört med oktober i fjol.

DN konstaterar att priset på kaffe, exempelvis Löfbergs, ett paket mellanrost bryggkaffe, samtidigt kostar runt en 50-lapp i butik.

Ändå har råvarupriset på kaffe på världsmarknaden sjunkit med omkring 40 procent.

Kronfallet uppges vara en bidragande orsak till det höga priset på kaffe

Anders Thorén, kommunikationschef på kaffetillverkaren Löfbergs i Karlstad, säger till Dagens Nyheter att det stämmer att det skett en prisnedgång på råvaran på senare tid men att priset fördubblades under ungefär ett år före det.

Kronans fall mot dollarn har också bidragit till ökade kaffepriser, samt att transportkostnaderna gått upp med flera hundra procent i kölvattnet av pandemin, enligt artikeln.

ANNONS
ANNONS

Men Anders Thorén framhåller att råvarupriserna påverkar mest.

Att priset på kaffe inte sänkts i butik än beror enligt honom på ”en fördröjning”.

Dick Durevall, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, förklarar i ett mejl till DN att det tar cirka fyra månader i snitt för kaffet att ta sig från odlare till svenska konsumenter; bönor ska skördas, priser på råvarumarknaden bestämmas och sedan ska kaffebönorna rostas i Sverige innan de hamnar i butik.

Löfbergs kommunikationschef motsäger professorn

Professorn tror, säger han, att det dröjer några månader innan de kraftigt fallande priserna på kafferåvaran får genomslag i prissättningen i butik.

Men Anders Thorén på Löfbergs uppger att det hela bestäms i förhandlingar med matkedjorna utifrån främst världsmarknadspriset. Hans bedömning är att kaffepriset i butik kan gå ner snabbare än vad professorn säger.

ANNONS
ANNONS

Redan i början av nästa år kan kaffepriset bli lägre, ”eventuellt”, säger han.

Torbjörn Iwarson, fristående råvaruanalytiker och bosatt i Brasilien, som citeras av DN, konstaterar att kaffetillverkarna är snabba att höja priserna när råvaran går upp men inte lika snabba att sänka när råvaran blir billigare på världsmarknaden.

Läs även: Inflation: Nej, priserna sjunker inte alls – de stiger i rekordfart [Dagens PS]