Dagens PS

Spelindustrin skriker efter utvecklare

Spelindustrin
Det kan bli ont om spelutvecklare i Sverige inom kort. (Foto: TT)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 24 jan. 2023Publicerad: 24 jan. 2023

Inom tio år kommer spelindustrin i Sverige att sakna uppemot 25 000 utvecklare, enligt en rapport från Dataspelsbranschen. Fler utbildningsplatser och fler kvinnliga spelutvecklare tros vara lösningen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ska man tro Dataspelsbranschen rapport, som publicerades under tisdagen, är spelindustrin en framtidsbransch – där det kommer att behövas arbetskraft.

Enligt rapporten kommer det att fattas 25 000 spelutvecklare i Sverige inom 10 år, om det ska gå att upprätthålla samma tillväxt som spelindustrin just nu har.

Det behöver satsas mer på utbildning – dels behövs fler utbildningsplatser, och dels måste man hitta ett sätt att få studenterna att slutföra utbildningarna. I höstas antogs 1019 personer till spelutbildningar på högskola eller universitet, men i slutet av året var det bara 843 personer registrerade på utbildningarna. Och endast 616 utvecklare utexaminerades från landets spelutbildningar 2022.

”Kompetensbristen är ett av de största problem och en stor utmaning. Om vi ska kunna fortsätta växa framöver måste vi få in fler i utbildning”, säger Johanna Nylander, analyschef på branschorganet Dataspelsbranschen i en intervju med Dagens Industri.

Fler kvinnor behövs

Enligt rapporten är en stor del av spelutvecklarna i Sverige just nu, 30-50 procent, personer som flyttat hit från andra länder. Hälften av den utländska arbetskraften kommer från länder utanför EU.

Branschen behöver också locka fler kvinnor. Endast 27 procent av alla som påbörjade en spelutbildning 2022 på högskola, universitet eller yrkeshögskola var kvinnor.

En framtidsbransch

ANNONS

Att branschen verkligen kommer att ha ett stort behov av utvecklare slår Johanna Nylander fast:

“Just nu är det många stora spel i produktion och många bolag som vill utvecklas”, säger hon till Dagens Industri.

År 2021 hade i genomsnitt 87 procent av alla som hade gått en spelutbildning arbete ett år efter utbildningen.

Enligt Unionen ligger den genomsnittliga lönen för en utvecklare inom spel och digitala medier mellan 36 000 kronor och 60 000 kronor. Det finns flera utbildningar i speldesign i Sverige, både inom yrkeshögskola och universitet.

Läs även: Plugga och få betalt samtidigt – många utbildningar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS