Dagens PS

Investeraren om vägen från skavig karriär till frihet

Nina Jansdotter
Nina Jansdotter
Uppdaterad: 06 dec. 2021Publicerad: 06 dec. 2021

Hon hade kometkarriär med vd-roll och styrelseuppdrag innan hon fyllt 30 och en 6-siffrig lön -ändå var det något som inte stämde. I den här öppenhjärtiga intervjun får vi hennes bästa tips för en hållbar karriär

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Joanna Törngren Redebrandt har grundat och driver nätverket Nyfikna Investerare. Hon har i grunden en utbildning i företagsekonomi och internationell marknadsföring, från Handelshögskolan i Göteborg. Har även studerat i England under flera år.

Efter studierna gjorde Johanna en snabb karriär och vd-rollen såväl som styrelseuppdragen var avklarade innan 30 och lönen var uppe på 6-siffrigt innan hon fick första barnet. Ändå skavde något.

Här delar Joanna sina lärdomar om hur hon bröt sig loss från en tillvaro som inte var långsiktigt hållbar:

1. Sätt rätt mål

Det första Joanna vill lyfta fram är vikten av att sätta rätt mål och att nå dem. Att sätta mål och nå dem är för de flesta högpresterare inte ett problem, menar hon.

Att däremot sätta rätt mål har hon själv märkt att väldigt många är ganska dåliga på.

“För mig blev det väldigt tydligt när jag läste Framgångsboken som skrivits av Alexander Pärleros. Den boken förändrade mitt liv när den fick mig att inse att jag springer på helt fel bollar för att bli lycklig” säger Johanna

När det som var i särklass viktigast för Joanna var hennes familj och att spendera tid med hennes små barn höll hon på att jobba ihjäl sig med diverse olika uppdrag som var ”för bra att tacka nej till”.

“För att jag fortfarande sprang mot de mål jag satte upp innan jag blev mamma. När jag blev medveten om att jag sprang på fel bollar började min förändringsresa.”

ANNONS
Hållbar Karriär

Johanna är grundare av och driver nätverket Nyfikna Investerare.

2. Vikten av att säga nej

Därför är det, enligt Johanna,  viktigt att du vågar tacka nej till det som inte leder till dina toppmål. För något som är rättvist är antal timmar per dygn. Utöver sömn och jobb samt det vi absolut måste göra har de flesta några timmar per dygn som vi kan påverka vad vi lägger tiden på.

“Under min studietid och många år prioriterade jag bort allt som inte hade med prestation och karriär att göra och la dessa timmar på min utbildning och karriär istället för tv, vänner eller nöjen. Mitt jobb var mitt liv och min identitet” beskriver Johanna sin dåvarande situation

Att vända på den ekvationen och istället prioritera att gå från jobbet senast 14.30 har varit en enorm omställning för henne, påpekar hon. Att aktivt mäta allt hon tar på sig mot att hämta en timma tidigare från förskolan.

Att aktivt byta ut ett styrelseuppdrag mot att pärla och baka känns fantastiskt rätt

Ytterligare en sak som Joanna vill lyfta fram här är vikten av att budgetera sin tid realistiskt. Hon erkänner att en av sina egna största problem är att hon är obotlig tidsoptimist opportunist i sitt jobb, vilket ledde till hon hamnade hos en stresscoach eftersom hon fick migrän flera gånger i veckan och inte förstod varför.

“Stresscoachen kom fram till att det var för att jag planerade in i runda slängar 12 timmars arbete på en sisådär 5 timmar, det jag i själva verket trodde var en normal 8 timmars arbetsdag, var initialt en 12 timmars arbetsdag, utan att jag hade tänkt på det, eftersom jag skulle hämta 14.30” avslöjar hon.

Joanna var då tvungen att skala bort för att få bot på huvudvärken. Så här i efterhand är det ju ganska självklart, tillägger hon, men när man är inne i ett destruktivt beteende är det ofta svårt att se det och bryta det innan det går för långt.

ANNONS

Och det var här hon insåg att hon behövde göra en förändring på riktigt. Det vill säga hitta ett sätt för att lyckas ha en roligt och utvecklande jobb med bra ersättning och kombinera detta med mycket tid för familjen utan att i praktiken jobba in hela veckan på en halv vecka och få migrän.

3. Tiden är din valuta

Genom att se tiden som valuta och följa den gyllene sparregeln om att börja med att spara undan en viss summa så fort man får lönen på kontot så har Joanna börjat med att markera 20 veckors ledighet när hon fokuserar på sin roll som mamma per år.

Oavsett om man är anställd, student, föräldraledig eller företagare har man, enligt henne, möjlighet att aktivt planera sin tid.

“På tiden som finns kvar jobbar jag. Jag dyker ner. Och jag älskar det. När jag är ledig checkar jag ut, kommer upp till ytan och bara andas. Kollar inte mejlen. Kollar inte börsen. Det finns kvar när jag är tillbaks, när jag dyker ner nästa gång. Det kan vänta.”

“Det kommer alltid nya bra affärer och investeringsmöjligheter. Jag försöker att inte påverkas av FOMO, utan tilliten till att jag kommer att få det jag ska ha och att det är mer än tillräckligt.

Ofta får jag kommentarer om att jag inte har mejl i telefonen, eller inte ens loggar in när jag är ledig. Jag konstaterar då att oj vad vi är bra på att stressa upp oss själva helt i onödan

Joanna avslutar med att tipsa om vikten av att leva i nuet och att njuta.

“Livet är här och nu. När du också har identifierat dina mål och när du aktivt arbetar för att nå dem kommer du säkerligen också märka att det är tillfredställande. Och att målet har bytts ut från prestationsfokus till relationsfokus känns väldigt gott. För det finaste i livet är relationerna och kärleken, det mesta annat går att ersätta”

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]