Kvinnor sparar mindre än män i aktie- och blandfonder och riskerar därför att missa sin chans till god avkastning, enligt ny rapport.

ANNONS

Undersökningen, som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Ica Banken, och som baseras på 1002 intervjuer i ett riksrepresentativt urval, visar att kvinnor är mindre benägna att spara pengar på börsen än vad män är, och då i första hand i aktie- och blandfonder vilket gör att de missar sin chans till en bra avkastning.

Ett förklaring till det här uppges vara ”bristande kunskap”. Drygt en fjärdedel, 26 procent av kvinnorna, svarar att de inte förstår hur det fungerar att spara på börsen.

Bland männen säger 14 procent att de inte vet hur börsen fungerar.

I snitt sparar svensken enligt undersökningen 3 726 kronor varje månad och nästan hälften, 45 procent, svarar att de sparar i aktiefonder, medan drygt en tredjedel har valt att spara i blandfonder.

Ekonom: Förvånande och oroande

Men skillnaden i sparandet är alltså markant mellan könen. Kvinnor väljer oftare än män sparformer som genererar ingen eller liten avkastning, exempelvis sparkonto utan ränta.

ANNONS
ANNONS

Hälften (51 procent) av kvinnorna uppger att de använder sig av sparformen sparkonto utan ränta, medan siffran för män är drygt en tredjedel (37 procent). En liknande skillnad återfinns i sparformen aktiefonder vilket är populärast bland männen (51 procent) medan endast en tredjedel (38 procent) av alla kvinnor sparar i denna form.

”Att kvinnor i större grad än män väljer sparformer med liten eller ingen möjlighet till ränta-på-ränta effekten är inte förvånande, då tidigare studier kommit fram till liknande resultat. Men att skillnaden mellan män och kvinnor fortfarande är så stor är oroande eftersom en stor del av Sveriges befolkning missar chansen att skapa en pengamaskin och chansen att förbättra sin privatekonomiska situation”, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken, i ett pressmeddelande.

Tips till dig som är osäker på hur börssparande fungerar:

1. Börja spara i liten skala och trappa upp sparandet när du känner dig mer trygg.

2. Investera i bolag du känner igen och utöka sedan din horisont när du är mer varm i kläderna.

3. Var konsekvent i ditt sparande på börsen, var noga med hålla rutiner och hur mycket du sparar varje månad.

4. Glöm inte att fira när du uppnått delmålen med ditt sparande.

ANNONS
ANNONS

Källa: Ica Banken

Läs även: Spara pengar med regeln om en procent [Dagens PS]

Läs även: Så blir ditt barn miljonär – läs Buffetts tips [Dagens PS]