Åtta år sedan ”Panamaläckan”. Nu kommer facit. Tre miljarder in i skatt och 100 anmälningar om misstänkta brott är en del av det.
Hundra brott anmälda – 3 miljarder hittade
Mest läst i kategorin
Året var 2016 när en enorm informationsläcka blev offentlig efter ett gediget arbete av ett internationellt journalistnätverk.
Läckan handlade om hur politiker, kändisar, företagare och kriminella dolt tillgångar i skatteparadis för att undvika skatt.
I Sverige har läckan lett till att 400 personer blivit utredda och kontrollerade, vilket i sin tur lett till cirka 100 anmälningar om brott.
Stora förmögenheter
Skatteverket fick senare delar av de läckta dokumenten, som bolagshandlingar, passkopior, fullmakter, uppgift om antal innehavaraktier och innehavare.
”De svenskar som fanns med i läckan var personer med bolagskopplingar och ofta med stora förmögenheter. De hade genom svenska rådgivare anlitat en panamabaserad advokatbyrå och skapat utländska bolagsstrukturer eller andra rättsfigurer, ofta med syfte att minska eller undkomma skatt genom att dölja inkomster och tillgångar”, sammanfattar Skatteverkets Lena Bergkvist.
Senaste nytt
Krävt tid och resurser
Utredningarna av Panamaläckan har krävt både tid och resurser.
Cirka 200 medarbetare på Skatteverket har lagt delar av sin arbetstid på att granska personer och företag som förekommer i läckan och liknande ärenden.
”Det första vi gjorde var att gå igenom uppgifterna från läckan för att identifiera och kartlägga bolag och personer. I flera fall fanns det redan pågående utredningar och då gav läckan ny information som stärkte bevisningen”, säger skatterevisorn Ann Bergqvist Pattihis.
Nu kommer facit
Nu börjar facit bli synligt.
Hittills har Skatteverket korrigerat skatten för cirka 100 personer och företag, vilket kommer att ge det gemensamma ytterligare 3 miljarder kronor efter upptaxeringar.
Arbetet med härvan har också lett till ett stort antal anmälningar om misstänkta brott, bland annat till Ekobrottsmyndigheten.
Totalt har cirka 100 anmälningar om misstänkt brott gjorts.
”Syfte att försvåra”
Att ha tillgångar i utlandet är inte olagligt i sig, inte heller att placera tillgångarna i vissa länder, påpekar Skatteverket.
”Vår erfarenhet är dock att syftet med dessa komplicerade konstruktioner ofta är att minska risken för upptäckt och att försvåra för Skatteverkets utredningar. Risken för felaktig beskattning ökar dessutom ju mer komplex struktur av bolag, truster och försäkringar som läggs upp och ju fler länder som är inblandade”, konstaterar Lena Bergkvist.
Har kommit långt
”Skatteverket och andra länders skatteförvaltningar hade även före Panamaläckan metoder för att hitta den här typen av skatteundandragande. Men tack vare läckan fick vi inblick i internationella strukturer som tidigare varit svåra att hitta”, säger Lena Bergkvist.
”Tack vare Panamaläckan har arbetet med att motverka internationellt skatteundandragandet kommit långt”, avslutar hon.
Läs mer:
Upp till bevis: Nu inleds rättegången i Panamaläckan. Dagens PS
200 svenskar identifieras i nya Pandora Papers-läckan. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.