Många drömmer om att snabbt tjäna pengar och satsa dem så klokt på börsen att de sedan kan sluta jobba – för resten av livet. Men är vägen till tidig pension ens värt det? Bedöm själv genom de här råden från en av de tidiga pensionärerna, Steve Adcock.

ANNONS

Att bli dollarmiljonär och gå i en tidig pension var ett givet mål för Steve Adcock. Vid 35 års ålder hade han och hans fru nått målet, utan tidigare förmögenhet. I CNBC delar han med sig av sina tips om hur man snabbt blir rik.

När mjukvaruingejören Steve Adcock och hans fru hade samlat ihop besparingar på 870 000 dollar, motsvarande 8,9 miljoner svenska kronor, tyckte de sig ha jobbat färdigt för resten av sina liv. De gick i pension 33 respektive 35 år gamla. Inte långt därefter hade besparingarnas värde gått upp till en miljon dollar, efter ett antal smarta placeringar.

De hade ingen förmögenhet från början. Strategin var att jobba mycket och leva sparsamt, samtidigt som de investerade på börsen. Adcock var visserligen eftertraktad på arbetsmarknaden och högavlönad, men många andra i samma fält har inte gjort samma resa.

Det här är parets tips på hur man snabbt blir så rika att man kan gå i pension:

Följ inte din passion

När du väljer jobb: Fokusera på vad du kan göra som är inkomstbringande, inte på vad som gör dig glad. Om du är bra på någonting som kan ge en bra lön, så prioritera att göra det även om det är tråkigt. När du går i pension har du tid med det roliga.

Lär dig av framgångsrika kollegor

Vilka på jobbet är det som har kvar mest pengar i slutet av månaden? Iaktta och ta efter.

ANNONS
ANNONS

Skaffa nya vänner

Skaffa en relation till personer som är mer framgångsrika än du själv och vik tid till att umgås med dem. Deras vanor kommer att påverka dina egna.

Byt arbetsgivare

Att ta ett nytt jobb är ofta det snabbaste sättet att få högre lön. Lönelyftet kan bli så stort som 20 procent om tillfället och arbetet är det rätta. Blir du kvar kan du få en årlig löneökning på 2-3 procent. Samtidigt är det viktigt att inte byta jobb alltför ofta. Det ser inte bra ut på cv:t.

Automatisera sparande och utgifter

Kör allt på autogiro om det går, eller åtminstone på e-faktura. Då får du snabbt överblick över hur mycket du kan göra av med på en månad, samtidigt som det blir mindre skulder och förseningsavgifter.

Ignorera kritik

Om andra tycker att du ska använda dina pengar på något annat sätt, eller ifrågasätter din strategi, så ignorera det.

Ignorera grannens nya grejer

Det är ointressant om grannen har köpt ny bil, båt eller tv. Fokusera på dina egna mål, att tidigt kunna gå i pension, i stället för att snegla på hur andra spenderar.

Öppen kommunikation om tidig pension

Om du har en relation: Se till att ha gemensamma ekonomiska ramar i relationen och att sparandet är ett gemensamt mål. Samtala tills ni kommer överens om vilken nivå ni är beredda att lägga er på – vad ni kan unna er och inte.

Tänk på hälsan

Välmåendet går före pengarna, eftersom en frisk person är mer produktiv. Därför kan det i bland vara motiverat att slå av på arbetstakten för att ta hand om hälsan. Träning och rätt mat är viktigt.

ANNONS
ANNONS

Inga kreditkortsskulder

Spara till allt som du vill köpa och ta aldrig lån med kreditkort, eftersom pengarna då bara rinner iväg på ränta.

Säg alltid ja

Om det kommer erbjudande om ett bättre jobb, tacka ja även om du inte upplever att du är fullt kvalificerad. Se sedan till att lära dig så mycket som möjligt om dina nya arbetsuppgifter. Skaffa dig mentorer och ställ många frågor.

Sluta gå på krogen

Det är trevligt att gå ut och dricka öl på krogen med sina kompisar eller med arbetskamrater, men det är dyrt. Se till att träffas någon annan stans, eller bara i enstaka fall.

Läs också:

24-åring: Så blir jag miljonär på extraknäck [Dagens PS]
Ank-NFT:er räddade parets gård från utmätning [Dagens PS]