Utpekade skurkbolagen Allra och Oak Capital fick grönt ljus.

ANNONS

I dag misstänks de skandalomsusade bolagens affärsupplägg ha lett till att intet ont anande PPM-spapare blev blåsta på 242 miljoner kronor, enligt Ekobrottsmyndigheten, EBM.

Två toppar, däribland Allras vd och grundare Alexander Ernstberger, sitter just nu häktade. Ernstberger blev omhäktad i slutet av förra veckan och hans tillvaro i häktescellen är så långt det går att komma ifrån det lyxliv han och de andra misstänkta fondskurkarna tidigare levt.

För tre år sedan granskade Finansinspektionen Allras affärer med Oak Capital. Men undersökningen avslutades enligt Dagens Industri – som berättar om FI-granskningen i tisdagens tidning – utan några anmärkningar.

”Temat för FI:s granskning, som inleddes i februari 2014, var Allras värdering av strukturerade produkter – samma produkter som nu står i centrum för EBM:s brottsutredning – och fokus låg på Allras transaktioner i maj och december 2012, det vill säga samma transaktioner som EBM utreder”, skriver Di.

Per Nordkvist, avdelningschef på marknadsuppförandetillsyn på FI, säger i artikeln att bedömningen som gjordes var att det inte fanns ”skäl att gå vidare” från tillsynsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

”Vi har tillämpat det näringsrättsliga regelverket som vi har att utgå ifrån i den här typen av fall”.

Huruvida FI:s granskning kan vara till fördel för de misstänkta fondtopparna är oklart. Ernstbergers advokat säger till Di att han gått igenom dokumentationen men att han samtidigt är förhindrad att uttala sig om den kan ha bäring på de anklagelser som nu riktas mot hans klient.