Dagens PS

Ensam? Det kan bero på din barndomsekonomi

Ensam
Personer som upplevt hög ekonomisk utsatthet både i barndomen och vuxenlivet löper större risk att drabbas av ensamhet (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 06 maj 2025Publicerad: 06 maj 2025

Den som växer upp under tuffa ekonomiska villkor löper större risk att drabbas av ensamhet, ångest och depressiva symtom. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Var tionde person över 75 år är negativt påverkad av ensamhet. Det ökar i sin tur risken för psykisk och fysisk ohälsa och för tidig död. 

Orsakerna till detta är många. En av dem kan handla om ekonomisk utsatthet i barndomen. Det visar en ny studie från Jönköpings universitet. 

Redan från 50-årsåldern 

Forskarna har följt 1 596 personer mellan 45 och 98 år, och resultatet är som följer: kombinationen av fattig barndom och ekonomiskt stressat vuxenliv ökar risken för ensamhet, ångest och depression – redan från 50-årsåldern.

“Att ha goda ekonomiska förutsättningar i både barndom och vuxen ålder bidrar till bättre emotionell hälsa senare i livet”, konstaterar Charlotta Nilsen, docent i gerontologi vid Hälsohögskolan i Jönköping, i ett pressmeddelande

Ensam
Fattig barndom ökar risken för ensamhet och ångest (Foto: Pexels)
ANNONS

Senaste nytt

Trygg barndom – bättre motståndskraft

Studien visar att den som har haft en stabil ekonomi i barndomen ofta klarar sig bättre känslomässigt som äldre. Bland dessa personer syns en ökning av ensamhet och ångest först efter 70 års ålder.

Forskarna menar att tidiga livserfarenheter formar vår förmåga att hantera motgångar och bygga sociala relationer– något som skyddar oss även långt senare i livet.

ANNONS

Positiv effekt – även sent i livet

Men även om barndomen varit tuff ekonomiskt finns det hopp. Den som senare i livet fått bättre ekonomiska villkor har ofta också bättre emotionell hälsa i högre ålder.

“Det visar att det aldrig är för sent att påverka sin emotionella hälsa genom förbättrade ekonomiska villkor”, säger Deborah Finkel, professor i psykologi vid Hälsohögskolan.

Stress påverkar hjärnan

Enligt forskarna kan långvarig ekonomisk stress påverka hjärnan negativt.

Det kan göra det svårare att reglera känslor och bygga sociala nätverk – vilket i sin tur förstärker känslan av ensamhet och nedstämdhet.

Läs även: Känslor av ensamhet kopplas till läkemedel. Dagens PS

Uppmanar politiker att agera

Forskarna betonar att tidiga ekonomiska svårigheter inte bara är en social fråga – utan en hälsorisk på lång sikt. Därför bör politiker agera.

ANNONS

“Den ekonomiska situationen kan påverkas genom lokala och nationella politiska åtgärder, och beslutsfattarna måste inse att tidiga ekonomiska nackdelar kan ha långvariga effekter på den fysiska och emotionella hälsan”, säger Deborah Finkel.

Studien bygger på data från det svenska tvillingregistret och har en uppföljningstid på hela 25 år.

Läs också:

Ensamhet handlar om ouppfyllda förväntningar på sociala relationer. News55

Nya hotet mot vår hälsa – “Vet inte konsekvenserna”. Dagens PS

Pensionssparare förlorar på att välja själva. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS