Medan andelen hushåll som sparare i EU ligger svenska sparare i framkant och kan därmed tjäna som inspirationskälla till andra europeiska länder, enligt studie.
Ekonom: Sverige EU-föredöme i sparande


Mest läst i kategorin
“Svenska hushåll har en stark tradition av långsiktigt sparande i fonder och aktier. Det gynnar både individens ekonomi och tillgången till kapital i näringslivet. Kombinationen av finansiell förmåga, en god utveckling på aktiemarknaden och lyckade reformer har gjort Sverige till ett föredöme”, säger Fredrik Hård, ekonom på Fondbolagens förening som gjort studien.
Svenska hushålls finansiella tillgångar motsvarar hela 329 procent av BNP. Det uppges vara näst högst i EU efter Danmark.
Svenska hushåll dras med höga skulder
För EU totalt utgör hushållens finansiella tillgångar 217 procent av BNP. Samtidigt är de svenska hushållens skulder relativt höga, 88,5 procent av BNP.
Där hamnar vi på tredje plats efter Danmark och Nederländerna. Sveriges placering speglar ett högt välstånd och ett till stora delar fonderat pensionssystem, konstaterar Fondbolagens förening.
För att få fler att spara i EU och öka avkastningen till medborgarna, men även stärka företagens tillgång till kapital, har blocket lanserat strategin Savings and Investments Union (SIU).
Svenskarna undviker att spara på banken
Medan EU-medborgarna i hög grad sparar på bankkonton placerar merparten av svenskarna sina pengar pensionssparande (45 procent) och noterade aktier (11 procent).
Endast 19 procent av svenskarna har sina finansiella tillgångar på bankkonto, sannolikt på grund av en uselt låg sparränta, särskilt från storbankerna.
I EU är det bara 18 procent som har ett pensionssparande, och blygsamma 6 procent sparar i noterade aktier.
Privat fondsparande vanligt i Sverige
73 procent av svenskarna har ett privat fondsparande. Inkluderas tjänstepension och premiepension är i princip hela befolkningen fondsparare. Det är långt över USA, som också har en lång tradition av fondsparande (54 procent), och väsentligt högre än i andra EU-länder där fondsparandet främst är inriktat mot institutionella kunder, framgår det vidare.
Totalt uppgår fonder till cirka 44 procent av hushållens finansiella portfölj i Sverige när pensions- och försäkringssparande inkluderas. Hur det ser ut i andra länder på just det området är lite oklart, men fondsparande till pension är oavsett inte alls lika vanligt, enligt rapporten.

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.