Matpriserna har stigit det senaste året, men det betyder inte att julbordet automatiskt måste bli dyrare.
Ditt julbord behöver inte bli dyrare – här är knepen


Med några justeringar och ett mer flexibelt tänk går det faktiskt att hålla nere kostnaderna jämfört med förra julen. Det visar en genomgång från Dagens Nyheter.
Bakom siffrorna ligger SCB:s konsumentprisindex för november, som ger både goda och mindre roliga besked för den som planerar årets julmat.
Inflationschock på julbordet
I fjol visade en kartläggning att kostnaden för ett julbord för en familj på fyra personer har stigit med 263 kronor de senaste fem åren. Det är en ökning med 38 procent.
Till saken hör att KPI, den allmänna prisnivån, hade ökat med 23 procent under samma period. Det innebär att julbordet blivit mycket dyrare än prisökningarna i sin helhet.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
I år har dock mycket av det vi handlar till julen blivit snäppet billigare. Ändå tär många matvaror fortfarande hårt på plånboken. Exempelvis har smöret till julbaket ökat med 62 procent i pris på fem år.
Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har mellan november i år och november 2020 stigit med 33 procent.
Missa inte: Så mycket pengar krävs för att vara rik – och då säger banken nej. Dagens PS
Senaste nytt
Billigare start på julbordet
Men det finns vissa knep för att hålla priserna nere, menar DN:s matredaktör Elin Peters.
Bland annat kan man välja att lägga större fokus på julbordets “förrätt”. Sillkonserver har blivit billigare, liksom färdiggravad och rökt lax. Även potatis och ägg har sjunkit i pris, vilket gör att de första turerna på julbordet kan bli mer prisvärda än i fjol. Även brännvin har gått ned något i pris.
Men redan här finns en fallgrop.
Mejeriprodukter som gräddfil och crème fraiche har blivit dyrare, vilket påverkar tillbehör som ofta tas för givna. Även frysta skaldjur har stigit i pris, vilket gör vissa klassiska kombinationer betydligt dyrare.
Kreativa byten sänker kostnaden
För den som är beredd att tänka nytt finns flera sätt att hålla nere notan, menar Peters. Matolja har blivit billigare, vilket gör det möjligt att ersätta dyrare mejeriprodukter med till exempel hemmagjord majonnäs.
Ett annat exempel är morotslax. Morötter har sjunkit tydligt i pris och är i grunden betydligt billigare än fisk, vilket gör rätten till ett ekonomiskt alternativ till traditionell lax.

Varma rätter pressar budgeten
När det gäller de varma rätterna ser kalkylen tuffare ut. Griskött och julskinka har förvisso bara blivit något dyrare. Nötkött och lamm har däremot ökat kraftigt i pris. Det påverkar bland annat köttbullarna.
Vegetariska alternativ, baserade på ärter och bönor som blivit billigare, kan därför vara ett sätt att minska kostnaderna.
Samma sak gäller julgröten. Här kan man komma billigare undan genom att byta ut mjölken mot “mjölkliknande dryck”, vilken blivit billigare.
Även klassiker som Janssons frestelse har blivit dyrare, trots billigare potatis och lök, eftersom mejeriprodukterna drar upp priset.
Dessertbordet – årets största bakslag
Den största besvikelsen hittar vi på dessertbordet. Choklad, nötter, dessertostar och småkakor har alla blivit dyrare.
“Kan tyckas deppigt men man får försöka se det från den ljusa sidan”, skriver Peters. “Småcitrus, äpplen och färska bär har blivit billigare. Så kanske är det här året när du äter både gott och nyttigt till jul?”.
Läs också: Julborden räddar året – trots att snapsarna försvinner. Realtid

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Att spara & investera ska vara enkelt och inspirerande för alla. Upptäck hur vi kan hjälpa dig lyckas med sparandet, läs mer och öppna ett konto hos Nordnet nedan.










