Dagens PS

Avdraget som kan minska din förlust

Om du sålde din bostad med förlust förra året bör du ha koll på förlustavdraget när du deklarerar
Om du sålde din bostad med förlust förra året bör du ha koll på förlustavdraget när du deklarerar. (Foto: TT/Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 mars 2024Publicerad: 22 mars 2024

Hör du till den ökande andel som sålde din bostad med förlust förra året? I så fall kan du minska förlusten när du deklarerar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året sålde nästan dubbelt så många sin bostad med förlust som som året innan, andelen ökade enligt Hemnets Årskrönika till 19 procent, från 11.

Om du tillhör dem som sålde din bostad med förlust 2023 kan du minska förlusten genom att deklarera på rätt sätt, och det kan göra stor skillnad.

“Oavsett hur mycket du har förlorat på din bostadsförsäljning har du möjlighet att göra avdrag med upp till 50 procent av förlusten”, säger Julia Zakrisson, boendeekonom på bolåneinstitutet Stabelo, i ett pressmeddelande. 

För den som exempelvis köpt sin bostad för 6 miljoner kronor och förra året sålde den med 10 procents förlust, ger förlustavdraget 72 000 kronor.

"Oavsett hur mycket du har förlorat på din bostadsförsäljning har du möjlighet att göra avdrag med upp till 50 procent av förlusten", säger Julia Zakrisson, boendeekonom på bolåneinstitutet Stabelo
Julia Zakrisson, boendeekonom på bolåneinstitutet Stabelo. (Foto: Stabelo)

Måste själv fylla i

“Förlustavdraget sker dock inte per automatik utan du behöver själv fylla i uppgifter som visar hur mycket du köpte respektive sålde din bostad för, samt när försäljningen skedde”, säger Julia Zakrisson i pressmeddelandet.

Enligt Fastighetsbyrån kan du när du räknar ut din förlust, eller vinst, göra avdrag för exempelvis mäklararvode, energideklaration, besiktning, överlåtelseavgift, försäkring mot dolda fel, kostnader för lagfart och pantbrev, med mera.

I bilaga K6 deklarerad du försäljning av bostadsrätt och i bilaga K5 deklarerar du försäljning av ägarlägenhet och småhus, som villa, radhus eller fritidshus.

ANNONS

Skatteverkets e-tjänst hjälper dig att räkna ut din vinst eller förlust.

ANNONS

Senaste nytt

Räntekostnader

Även räntekostnader för, exempelvis bolån, är avdragsgilla, du kan dra av 30 procent av dina räntekostnader, upp till 100 000 kronor.

På räntekostnader som överstiger 100 000 kronor är ränteavdraget 21 procent.

Enligt Julia Zakrisson gör de höjda räntorna att fler låntagare kommer ha räntekostnader som på över 100 000 kronor.

Se över ränteavdraget

Till hushåll där fler än en person står på lånet ger hon tipset att se över ränteavdraget i deklarationen.

Hon förklarar att om en av låntagarna under året tjänat för lite på grund av exempelvis studier eller deltidsarbete, riskerar man att inte kan utnyttja hela ränteavdraget.

ANNONS

“För att nyttja det mer optimalt kan man välja att ändra fördelningen från hälften var till att själva bestämma hur stor del av avdraget som var och en ska få”, säger hon i pressmeddelandet. 

Ränteavdraget redovisas under punkt 8.1 i deklarationen, det justeras oftast automatiskt genom att din bank informerar Skatteverket om hur mycket ränta du har betalat.

Julia Zakrisson påpekar att om du vill omfördela avdraget går det att ändra summan i de förifyllda beloppen.  

Hon säger att du enklast gör det under ”ändra” i inkomstdeklarationens e-tjänst eller på pappersblanketten och påminner om att båda parter måste ändra det förifyllda beloppet, även om det nya beloppet blir noll för någon.  

Så maxar du ränteavdraget i årets deklaration

Stopp och belägg, var inte så snabb med att godkänna deklarationen. Du kan nämligen få tillbaka tusentals kronor mer.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS