Och så var det det här med barn och pengar. Hur mycket ska man ge? När ska man börja? En ny undersökning har tagit reda på hur andra föräldrar gör.
Dags för månadspeng? Så gör andra föräldrar
Mest läst i kategorin
Undersökningen kommer från Länsförsäkringar, och visar att 63 procent av alla barn mellan 6 och 18 år får månadspeng.
Men hur mycket ska man egentligen ge?
Så mycket får barnen
Undersökningen kan avslöja att de yngsta barnen (6–8 år) i genomsnitt får 129 kronor per månad.
Äldre barn (16-18 år) får i sin tur 942 kronor i månaden.
Ensambarn får dessutom mer pengar än barn med syskon – 720 kronor jämfört med 416 kronor.
Senaste nytt
Inkomst påverkar
Föräldrarnas inkomstnivå påverkar också månadspengens storlek; barn i familjer med låg inkomst får i genomsnitt 456 kronor per månad, vilket är 124 kronor mindre än det totala genomsnittet på 554 kronor.
“När det är lämpligt kan det vara klokt att utöka månadspengen så att barnen ges möjlighet att spara en del av pengarna. Och då kan det vara smart att koppla sparandet till något positivt och konkret så att barnen lär sig uppskatta och samtidigt ser resultatet av vad ett litet sparande kan ge på längre sikt.
Därtill kan det också finnas fog för att öka månadspengen på grund av inflationen eller för att eventuellt minska swishandet”, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
När ska man börja?
Enligt en undersökning från Nordea brukar de flesta föräldrar börja med veckopeng när barnen är mellan 6 och 11 år, för att sedan övergå till månadspeng vid 12-13 års ålder.
“Det kan vara bra att börja med veckopeng då yngre barn har lättare att hantera mindre summor”, säger Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea.
En regelbunden fickpeng hjälper barnen att planera, spara och spendera ansvarsfullt.
Tips för att hantera månadspengen
“Månadspengen är ett bra sätt att lära barn hantera pengar, och det är ett viktigt steg i deras väg mot vuxenlivet. Försök därför ha löpande samtal med barnen om vad månadspengen ska användas till”, säger Westerberg, och fortsätter:
“Men låt barnen också göra mindre misstag om det handlar om små belopp”.
Här är 4 tips på hur du kan tänka kring månadspeng:
- Bestäm vad pengarna ska räcka till – Kom överens med barnet om vad månadspengen ska användas till och vad den inte ska täcka.
- Låt barnen göra misstag – Små ekonomiska misstag är en del av lärprocessen. Om barnet köper en leksak som snabbt går sönder, lär de sig värdet av pengar.
- Uppmuntra sparande – Hjälp barnen att sätta upp sparmål och belöna dem när målen nås. Sparandet kan kopplas till något positivt och konkret för att göra det mer motiverande.
- Var konsekvent – Försök att inte ge mer pengar än det ni kommit överens om. Det lär barnen konsekvensen av att pengar tar slut.
Källa: Nordea
Läs också:
Sjuk på semestern? Så får du ersättning. Dagens PS
Därför blir hyresgästerna de stora förlorarna. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.