Dagens PS

Byta jobb efter 50? Då ska du tacka nej

Byta jobb efter 50
Drömmer du om ett nytt jobb? Tänk på detta först (Foto: Pexels/Jessica Gow/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 10 juli 2025Publicerad: 10 juli 2025

Vissa personer bör tänka efter både en och två gånger innan de byter jobb efter 50. Det kan nämligen skada pensionen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att byta jobb sent i karriären kan förvisso kännas som en nystart. 

Men för den som är över 50 kan ett till synes oskyldigt jobbyte få oväntade konsekvenser – särskilt för pensionen. 

Det varnar Collectums pensionsexpert Tomas Carlsson för enligt E55

Missa inte: Utbildad och arbetslös: Därför står nyexade utan jobb. Dagens PS

Inte den allmänna pensionen som är problemet

Till att börja med: den allmänna pensionen påverkas inte av att du byter jobb. Den bygger helt på hur mycket du tjänar och hur mycket du betalar in i skatt. Ju högre lön, desto större pensionsrätter. Detta gäller oavsett om du stannar eller byter arbetsgivare.

“Så länge man jobbar och betalar skatt fortsätter man att tjäna in pensionsrätter”, skriver Aftonbladets Fredrik Rundkvist

Nytt jobb – men tänk på detta först
Nytt jobb – men tänk på detta först (Foto: Pexels)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Tjänstepensionen – här kan det gå snett

ANNONS

Det är istället tjänstepensionen som kan bli en fallgrop – särskilt om du är född före 1979 och har så kallad förmånsbestämd pension. Den baseras inte på hur mycket pengar som betalas in, utan på hur hög din slutlön är och hur många år du arbetat inom ett visst avtalsområde.

Om du byter jobb och hamnar utanför det avtal du tidigare tillhört, kan det innebära att du tappar rätten till delar av din framtida pension. För att få full förmånsbestämd pension krävs nämligen 30 års tjänstetid inom samma avtal.

“Det är inte säkert att man får ta med sig sin tjänstetid från det gamla jobbet”, säger Tomas Carlsson. Han fortsätter: 

“Om man går till ett annat avtal där man inte får tillgodoräkna sig sina tidigare anställningsår så kommer man att börja om från början. Om det innebär att man inte kommer att kunna få full tjänstepension så kan det vara läge att tacka nej till jobbet”. 

En halv miljon svenskar kan drabbas

Enligt E55 omfattas cirka en halv miljon privatanställda tjänstemän födda före 1979 fortfarande av förmånsbestämd tjänstepension. 

De flesta som är födda senare har istället en premiebestämd tjänstepension som fungerar mer som ett eget sparande och därför inte påverkas på samma sätt av ett jobbyte.

Men även för dem finns det skäl att läsa det finstilta. Avsättningarna till någon del av tjänstepensionen kan nämligen vara lägre på det nya jobbet. 

“Om avsättningarna till någon del av tjänstepensionen är lägre på det nya jobbet så ska man försöka förhandla upp den. Det är extra viktigt när man är över 50”, säger Carlsson. 

ANNONS

Viktigt att jämföra villkoren

Carlsson uppmanar alla som funderar på att byta jobb efter 50 att noggrant jämföra villkoren. Det gäller inte bara den ordinarie tjänstepensionen, utan även så kallad deltids- och flexpension, som kan variera mellan olika avtal.

Särskilt privatanställda behöver vara uppmärksamma, eftersom kollektivavtalade premier kan skilja sig åt beroende på bransch.

De totala avsättningarna varierar en hel del mellan olika branschspecifika underavtal på den privata sidan, berättar Carlsson. 

Så undviker du en pensionssmäll

För att ta reda på hur din pension påverkas av ett jobbyte kan du använda tjänsten MinPension. Där kan du logga in och simulera olika scenarier utifrån lön, avtalsområde och specifikt tjänstepensionsavtal.

Carlsson avslutar: 

“Ja, det kan finnas tillfällen då pensionen påverkas negativt av att byta jobb efter 50, men i majoriteten av fallen har det ingen eller liten påverkan”. 

Läs också: Ny regel: Sluta jobba vid 62 – med hög pension. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS