Vd:n för Fastighetsbyrån konstaterar att ”trösklarna aldrig varit så höga” för unga förstagångsköpare på bostadsmarknaden som i dag.

ANNONS

Under morgonen har Dagens PS berättat, med hänvisning till Svensk Mäklarstatistik, att villapriserna fortsätter stiga.

I juni ökade villapriserna i riket med 2 procent medan priserna på bostadsrätter på riksnivå stod stilla.

”Historiskt och exceptionellt”

Fastighetsbyråns vd Johan Engström anser att det första halvåret på svensk bostadsmarknad är ”historiskt och exceptionellt på flera olika sätt”.

Han pekar på prisrallyt på villor, den stora skillnaden på prisökningen mellan villor och bostadsrätter och att det sålts rekordmånga bostäder i Sverige.

Fastighetsbyrån spår att aktiviteten på bostadsmarknaden blir fortsatt hög i sommar, precis som i fjol, och även om det lugnar ner sig under semesterperioden är bostadsaffärerna historiskt många, konstaterar Johan Engström i ett pressmeddelande.

”Samtidigt som det är väldigt stark efterfrågan från de som är inne på bostadsmarknaden så har trösklarna för de som står utanför aldrig varit så höga. Förstagångsköpare har det väldigt svårt att komma in på marknaden vilket även avspeglas i att priserna på mindre bostadsrätter inte alls stigit i samma utsträckning som större bostäder. Många unga känner stress och oro och ser sina chanser att få en egen bostad som små vilket är en oroande utveckling”, säger han.

8 av 10 unga har svårt att köpa bostad

Stockholms handelskammare har under våren gjort en undersökning tillsammans med bostadssajten Hemnet där man konstaterar att 8 av 10 unga har svårt att köpa bostad, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

82 procent av 18-29-åringarna uppger att de upplevt utmaningar att finansiera ett bostadsköp.

ANNONS
ANNONS

Och 40 procent av de unga vuxna i samma grupp har behövt ta hjälp av familjen eller föräldrar för att finansiera kontantinsatsen.

Läs även: Bostadsköp – var femte tar dyra blancolån [Dagens PS]

Läs mer: Rekord i antal sålda villor i Sverige i juni [Dagens PS]