Många bostadsköpare som vill in på marknaden tar dyra blancolån. Nu går Stockholms Handelskammare ut med en varning som vill se lättade kreditrestriktioner.

ANNONS

Blancolån, där räntan ofta ligger på 5-10 procent men även höre än så, är vanligt bland svenskar.

En färsk Novusundersök­ning visar att var tredje per­son mellan 30 och 49 år har tagit blancolån.

Används som kontantinsats

Ofta vill låntagarna köpa saker som bilar och båtar men runt var tionde låntagare uppger att blancolånen används som kontantinsats till bostadsköp.

”Det finns en stark kopp­ling mellan att ta blancolån och kraven på större kontant­insatser. Det är en hög andel som speglar de ökade trösk­larna in till bostadsmarkna­den”, säger Stefan Wester­berg, chefsekonom på Stock­holms Handelskammare – som ligger bakom undersökningen, till Di.

I åldersgruppen 18 till 49 år har var femte person tagit blancolån för att ha råd att köpa bostad, och undersökningen visar att genomsnittsbeloppet för blancolån är 231 000 kronor.

ANNONS
ANNONS

Stefan Westerberg är oroad över utvecklingen och klargör att det är ”hög tid att se över kreditrestriktionerna och deras negativa konsekvenser.”

Se över amorteringskraven

Han vill även se att amorteringskraven ses över.

”Det skärpta amorterings­kravet, som begränsar lån till 4,5 gånger bruttoinkomsten, bör slopas. Det kan istället vara värt att titta närmare på olika typer av amorterings­trappor.”

Den tuffa bostadsmarknaden sätter käppar i framtidsplanerna för enskilda individer men även för näringslivet och ”medför en dålig dyna­mik på arbetsmarknaden, vilket drabbar företagen”.

”Vi har en arbetskraftsbrist i Stockholmsregionen”, säger Stefan Westerberg.

Läs mer: Sms-lån bekostar aktieköp: ”Oroväckande”

ANNONS
ANNONS