Alan Greenspan, tidigare chef för USA:s centralbank (Federal Reserve) kan åtminstone ha ett finger med i spelet, enligt expert.

annons
annons

Det är Clas Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, som spekulerar i Dagens Industri (obs, betalvägg) om inte den ikoniske chefen för Federal Reserve, Alan Greenspan, kan han viss inverkan även på den svenska bostadsmarknaden där de låga räntorna driver upp priserna.

”Det som en gång i tiden kallades ’the Greenspan put’, det vill säga att centralbankerna alltid kliver in och sänker räntan om börsen faller, och som sedan bara bytt namn med de amerikanska centralbankscheferna, kanske har smittat av sig även på bostadsköpare? Det vill säga tankegången att man på något sätt alltid är skyddad om man tar risk. Tittar man bakåt på boprisutvecklingen så har varje prisfall blivit mindre än man fruktat”, säger Claes Måhlén till Di.

Han tror, precis som Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, att bostadspriserna står högre även om ett år.

Flera faktorer bakom prisuppgångarna

Men det är inte bara det låg räntelägets förtjänst. Slopade amorteringskrav, om än tillfälligt i rådande coronakris, bidrar också till en stark bostadsmarknad.

Och att börsen går så bra som den gör.

Det säger Kristin Magnusson Bernard i Di-artikeln och tillägger att bostadsköparna är ”en resursstark grupp som inte har kunnat lägga pengar på resor och semestrar”.

Hon säger också att de som köper bostadsrätter och villor sitter tryggt på sina jobb, eller i vart fall är ”rätt så säkra” med sin jobbtillvaro. Den här gruppen har gynnats av krisen, enligt Första AP-fondens vd.

ANNONS
ANNONS

I rådande pandemi har bolånetagare fått anstånd med amorteringskravet, som Dagens PS tidigare berättat, och nu i veckan deklarerade Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen att amorteringskravet återförs igen nästa sommar, om flera månader alltså, förutsatt att krisen lagt sig då.

Det här beskedet bedömer experterna ger ytterligare bränsle till bostadspriserna.

Läs även: Valueguard: Prisboomen på bostäder fortsätter [DagensPS.se] »