Det är av största vikt att man kollar elsystemet i bostaden innan man flyttar in. Varje år måste nämligen hundratals människor uppsöka sjukvård.

Oavsett om det rör sig om en villa, radhus eller bostadsrättslägenhet, har oftare äldre bostäder fler brister i sina elsystem. Men med ny teknik, som exempelvis solceller, gäller det att vara uppmärksam i framtiden också. Elsäkerhetsverket uppmanar nu köpare att vara noga när man köper bostaden, skriver Ny Teknik.

Brister i elsystemet leder till åtta dödsfall per år och totalt 800 behöver uppsöka sjukvård. Av dessa är 100 barn som råkat ut för en olycka på grund av brister i eluttaget. I äldre bostäder kan hela elsystem behöva bytas ut.

Myndigheten ger flera tips på vad man bör tänka på som köpare. Är det så att säljaren medger brister eller att du misstänker det själv, ska du självklart låta en yrkeskunnig person genomföra en särskild besiktning av elsystemet. Det är också viktigt att känna till att mäklaren endast behöver uppge brister om hen känner till dem, det finns inga skyldigheter för mäklaren att faktiskt undersöka det grundligt. Mäklaren ska endast skriftligen meddela att köparen är skyldig att genomföra en sådan besiktning.

ANNONS
ANNONS

Lyssna på allt som säljaren säger och var inte rädd för att ställa frågor. Framför allt kan det vara bra att sätta sig in i vad undersökningsplikten innebär, eftersom den kan vara olika för bostadsrätter och villor.