Enligt Riksbankens senaste prognos kommer räntan ligga kvar på minus 0,5 procent i minst ett år till. Men kan man lita på detta? ställer Dagens Industris Henrik Mitelman som en retorisk fråga i en analys i dagens tidning.

”Svaret är nej och just nu är det mycket som tyder på att Riksbanken kommer att höja snabbare än vad Stefan Ingves säger, vilket får konsekvenser både för boräntan och för sparare i långa räntefonder.”

Anledningen är världsläget, även om man själva gärna driver en ”ultralätt penningpolitik” för att hålla nere kronan. Mitelman påpekar att Ingves ofta säger sig sitta i knäet på europeiska centralbankens, ECB, och så sent som i veckan höjde amerikanska motsvarigheten Federal Reserve motsvarande ränta.

Dessutom, konstaterar ekonomijournalisten, kan Riksbanken inte längre blunda för att Sverige går starkt. Tillväxten blev är 3,4 procent 2016 och i dagarna kom beskedet att inflationen nått målet på 2 procent i februari för första gången sedan 2010.

”Högkonjunktur skulle många kalla det /…/ Gapet mellan den reala styrräntan och den reala BNP-tillväxten på 5 procentenheter är absurt i en ekonomi som befinner sig i ett normalläge med en arbetslöshet på 6 procent.”, skriver Henrik Mitelman.

ANNONS
ANNONS

Men hur ska du agera framöver, då? Jo, menar experten, generellt bör du binda bolånen nu eftersom räntebotten är nådd. Mitelman spår att Riksbanken snart justerar upp räntebanan och kommer med fler och snabbare höjningar än tidigare aviserat. Och för dig med långa obligationer eller räntefonder gäller det ”att se upp”.

”Nu faller värdet och fler bör reducera innehaven.”

MISSA INTE: Chocken: Miljonsmäll mot bostadsrättsägare [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Bostadsrally i förorten – city får storstryk [DagensPS.se] >