Stockholm har många tomma kontorslokaler som kan komma att byggas om till bostäder, enligt experter som SvD talat med.

ANNONS

På sina håll i Stockholm uppges en femtedel av kontorslokalerna i dag stå tomma.

Utvecklingen är en följd av pandemin och bara på Östermalm är 7 procent av kontoren för närvarande vakanta och ännu högre är siffran i Kista strax utanför Stockholm.

Där står 20 procent av kontorsutrymmena tomma, medan 17 procent av Business Parks lokaler i Solna saknar hyresgäster, skriver Svenska Dagbladet och förklarar att situationen ser något ljusare ut i Göteborg medan omkring 10 procent av kontorsytorna i Malmö är tomma.

Inga hinder att bygga om

Enligt en utredning från Boverket som refereras i artikeln kan många tomma kontorslokaler göras om till bostäder.

2017 avbröts konverteringar av kontor till bostäder, men nu är bostadsmarknaden het igen och omvandlingen från kontor till bostäder har delvis redan tagit fart, om än i mindre omfattning.

”I snitt har 11 procent av tillskottet av nya lägenheter i Sverige kommit just genom kontors- och lokalombyggnader”, skriver SvD och berättar med hänvisning till SCB att 3 100 lägenheter tillkom genom konverteringar i fjol.

Inte sedan 2007 har antalet konverteringar varit som många.

ANNONS
ANNONS

”Har man vakanser, finns det två alternativ: Fräscha upp lokalerna eller gör något annat – ofta bostadsrätter”, säger Anders Elvinsson, chef för rådgivningen på fastighetsmäklaren Cushman & Wakefield, till tidningen.

Läs även: Debatt: Bygg bostäder i tomma kontor [Dagens PS]

Läs mer: Dubbelsmäll hotar bostadsrättsföreningar [Dagens PS]