Få svenskar är nöjda med bostadspolitiken som regeringen bedrivet hittills, visar ny undersökning.

ANNONS

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg säger till Di att svårigheten att ta sig in på marknaden kvarstår och utlovade reformer har uteblivit.

”Justera amorteringskraven och se vilka som kommer i kläm. Det skärpta kravet var helt onödigt”, säger Marcus Svanberg.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har tillsammans med Sifo genomfört en undersökning som visar hur missnöjda svenskarna är med den bostadspolitik som regeringen bedrivit fram tills nu. Endast 27 procent ger regeringen godkänt och mindre än 1 procent tycker att regeringens bostadspolitik är mycket bra.

Di skriver att Marcus Svanberg inte är förvånad över resultatet.

”Politikerna har i väldigt många år utlovat förbättring men inte presenterat något som inneburit konkreta framsteg. Det är inte lämpligt att utlova reformer och sedan inte genomföra dem”, säger han.

ANNONS
ANNONS

”Vi skulle önska att man tittar på flyttskatten. Genom en successiv nedtrappning över tid skulle skatten inte bli lika hög för dem som bott länge i sina bostäder. Att förändra ränteavdragen är också en lämplig åtgärd”, fortsätter han.

Mäklarchefen tycker även att minska trösklarna för förstagångsköpare är en viktig åtgärd.

”Regeringen måste börja hjälpa förstagångsköpare in på marknaden. Vi ser att man gör det i andra länder, till exempel genom statligt subventionerade lån eller subventionerat bosparande, som gör att man har tillräcklig insats”, säger han.

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Uppskovsräntan slopas i januari 2021 [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Professor vill jämna ut dagens bostadsskatter [Dagens PS]

Många stressade över sin boendesituation [Dagens PS] 

Viktigt med research vid bostadsköp [Dagens PS]