Alla i en bostadsrättsförening har ansvar för att brandskyddet fungerar, även om styrelsen i bostadsrättsföreningen har en större ansvarsroll.

ANNONS

HSB slår fast att det är styrelsens uppgift att förhindra brand i fastigheten och därför är uppmaningen att skaffa sig koll.

”Utse en brandskyddsansvarig som ser till att alla frågetecken får svar och sen sätter rutiner för löpande underhåll och kontroller”, säger Andreas Kerstof, servicechef på HSB Stockholm som hjälper brf:er med brandskyddet.

Det är inte ovanligt att fastighetsskötaren får ta hand om sådant som rör brandsäkerheten, exempelvis genom att kontrollera om brandsläckaren fungerar i tvättstugan.

Medlemmarna ska givetvis ha brandvarnare i sina lägenheter och i tider som dessa, när det lackar mot jul, är bränder orsakade av kvarglömda ljus inget ovanligt med många gånger förödande konsekvenser.

HSB rekommenderar bostadsrättsföreningar att anlita en brandskyddsspecialist, som tar reda på om brandskyddet lever upp till lagar och rekommendationer.

Här är 5 HSB-tips till brf-styrelsen som stärker brandskyddet:

1. Se till så att alla boende har brandvarnare

2. Rensa trapphus och utrymningsvägar från skräp och prylar, både för er egen skull och brandkårens

3. Påminn medlemmarna att byta batterier i sina brandvarnare och inte lämna några elektriska maskiner som diskmaskin på när bostaden är tom

4. Se till så att nödutgångar och utrymningsvägar är upplysta

ANNONS
ANNONS

5. Inspektera rökluckor och brandceller

Läs mer här.

Läs även: Många brf:er saknar godkänt brandskyddsarbete [Dagens PS]