Rusta er bostadsrättsförening för framtiden. Bostadsrättsföreningar står inför stora utmaningar i spåren av rekordhöga driftkostnader, stigande räntor och inflation. 

Fastighetsägarnas ekonomiexpert tipsar hur bostadsrättsföreningar och dess medlemmar kan rusta för framtiden och stärka föreningens ekonomi. Här finns både tid och pengar att spara.

Upprätta en mångårig plan
En underhållsplan hjälper styrelsen att få en snabb överblick vilket underhåll som behövs framöver och vad som behöver åtgärdas just nu. Det sparar både tid och pengar och gör det enklare att arbeta proaktivt med underhållet.

Se över fastighetens uppvärmning
Det finns mycket att göra i en bostadsrättsförening för att förbättra energiförbrukningen i en fastighet. Om ni effektiviserar energiförbrukningen kan ni minska både kostnader och miljöpåverkan.

Det finns pengar att spara

Se över elavtalet
Det går oftast att förhandla de avtal som är tecknade av föreningen. Men framför allt går det att jämföra. Kan ni få bättre elavtal av någon konkurrent?

ANNONS
ANNONS

Omförhandla lån
Fastighetsägarnas expert tipsar att sprida ut lånen på olika räntebindningstider när det är dags att ta nya lån eller lägga om de befintliga. Stiger boräntorna minskar olika bindningstider risken och föreningens ekonomi blir mindre sårbar. Fastighetsägarna rekommenderar att rådfråga banken när det kommer till rörliga och bundna lån och hur ni i föreningen bör tänka.

Amortera föreningens lån
Det är inte nödvändigt att ha större summor pengar liggande i en bostadsrättsförening. Då är det bättre att amortera av lånen och sänka räntekostnaderna.

Läs även: Swedbank slår fast: Inflationen har toppat [Dagens PS]

Expert om bostadsmarknaden: ”Ljuset i tunneln” [Dagens PS]

Storstockholm undantag på trist bostadsmarknad [Dagens PS]

Äger du verkligen en lägenhet? [Dagens PS]