SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist råder svenska hushåll att ha beredskap för höjda räntor och att ”stresstesta sin ekonomi”.

ANNONS

”Det är rimligt att räkna på vad som skulle hända om den rörliga räntan steg med 1 procentenhet”, säger Bergqvist till Svenska Dagbladet som uppger att hushållens bolån växt med 246 miljarder kronor på bara ett år.

Totalt hade svenskarna bolån för 3 867 miljarder kronor i november och enligt Statistiska centralbyrån innebär det en årlig tillväxttakt på 6,8 procent, som Dagens PS också berättat om apropå den historiskt låga snitträntan på rörliga bolån, som nämns även längre ner i denna artikel.

Att bolånen ökar är inte konstigt, däremot anser Bergqvist att bolånetagarna ska se till att ha beredskap när räntorna börjar gå upp.

Bergqvist: Riksbankens prognos är just det – en prognos

Även om Riksbanken i sin prognos sagt att en räntehöjning kan komma först i slutet av 2024 tror flera bedömare att den komma tidigare än så.

SEB:s seniorekonom påminner också om att det som Riksbanken signalerat fortfarande bara är en prognos.

Han uppmanar hushåll att bevaka hur Riksbanken agerar, men att ta förhastade beslut om att binda räntan omgående, avråder han från.

ANNONS
ANNONS

”Det jag tycker man ska göra är att stresstesta sin ekonomi. Vad skulle det innebära om räntan stiger? Om man i det läget kommer fram till att det plockar för många kronor från plånboken kanske man ska ta steget och binda ränta för att veta vad man får för kostnader”, säger Robert Bergqvist till SvD.

Snittet på räntorna för nya rörliga bolån är nu de lägsta (1,38 procent) sedan mätningarna startade 2005, konstaterar SCB.