Dagens PS

"Rätt kraftigt" fall för bostadspriserna i Stockholm

Bostadspriserna Stockholm
Bostadspriserna faller "rätt kraftigt" i Stockholm, enligt Danske Bank. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 juli 2021Publicerad: 28 juli 2021

Bostadspriserna i Stockholm faller “rätt kraftigt”, visar Danske Banks Boprisindikator för prisutvecklingen på bostadsrätter i huvudstaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan ett fall i början av coronapandemin har det varit ord som uppåt, ökande och dyrare man använt för att beskriva bostadspriserna. Och när det varit några få nedgångar har de varit ytterst små.

Men nu kan trenden har brutits – Danske Banks boprisindikator visar att i juli är nedgången på lägenheter på Storstockholms bostadsmarknad 2,3 procent, den största sedan april 2020.

“Efter en oerhört stark inledning av 2021 är det naturligt med en korrektion i priserna, vi tror därmed inte att detta är ett startskott på någon större nedgång i bostadspriserna”, skriver banken i sin analys.

Stora lägenheter undantaget

Det gäller för samtliga lägenheter utom de över 100 kvadratmeter som fortsätter att stiga stabilt i pris.

“Stockholms bostadsrättspriser ser preliminärt ut att ha fallit rätt kraftigt i juli med undantag för de största lägenheterna. Coronaeffekten är med andra ord fortfarande närvarande”, säger bankens chefsekonom Michael Grahn i en kommentar.

I analysen skriver Danske Bank att det är normalt att priserna sjunker under sommaren då många sysslar med annat, men även justerat för säsongsfaktorer ser de en nedgång.

“Jag skulle vilja se ifall förändringen håller i sig till ungefär september-oktober, för det är då marknaden brukar ha återgått till normala volymer efter sommaren. Än så länge länge tolkar jag de här siffrorna med försiktighet”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, till Svenska Dagbladet.

ANNONS

“Allt kan sjunka – även bostadspriserna”

Det är inte bara negativt om bostadspriserna i Stockholm faller, antyder Wörmann, som menar att det är svårt att göra träffsäkra analyser i nuläget.

“Jag ser det som positivt att marknaden lugnar ner sig och fler kan komma in. Man blir påmind om att priserna inte stiger jämt, och att allt kan sjunka – även bostadspriserna.”

Läs mer: Bostadsboom över i USA: ”Tecken på nedkylning”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS