Priset på bostäder faller i alla storstäder juni, visar ny statistik från SBAB och Booli. Så här kommenterar SBAB:s chefsekonom prisutvecklingen.

ANNONS

”Prisutvecklingen på lägenheter i våra storstäder under juni bekräftar den tendens till inbromsning vi började skönja i april och som har fortsatt under våren. Mycket talar för att vi nu nått upp till en smärtgräns”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i en kommentar till SBAB:s och Booli:s prisindex HPI, som baseras på samtliga registrerade bostadsförsäljningar på Booli.

Siffrorna visar att priset på bostäder faller i alla storstäder i juni.

Så mycket gick priserna på lägenheter ned

Det gäller priserna på lägenheter i storstäderna.

Under juni föll lägenhetspriserna med 0,1, 0,4 och 1,5 procent i Storstockholm, Storgöteborg respektive Stormalmö. I resten av landet fortsatte lägenhetspriserna att stiga. Som mest steg de i Mellersta Sverige (1,5 procent).

”Under mer normala omständigheter så hade det samtidigt varit viktigt att väga in att sommarmånaderna brukar vara mer lugna på bostadsmarknaden, men liksom förra året är många kvar hemma i Sverige. Läget är därför lite svårbedömt och det blir intressant att se vad som händer efter sommaren”, säger Robert Boije i pressmeddelandet.

Även villapriserna dippar

Statistiken visar även att villapriserna backar i Storstockholm och södra Sverige under månaden.

Villapriserna föll med 1,6 procent i Storstockholm under juni. Även i Södra Sverige föll priserna (0,9 procent). I resterande delar av Sverige ökade priserna och som mest i Norra Sverige (2,3 procent).

ANNONS
ANNONS

”I likhet med lägenhetspriserna har vi nu nog ändå nått något av en smärtgräns i Storstockholm, även om sommarmånaderna brukar vara lite lugnare”, menar Boije.

Läs även: Mäklare tror på dämpade villapriser i Sverige [Dagens PS] »