Dagens PS

Snabbaste boprisraset sedan finanskrisen

Prisnedgången på bostadsmarknaden är just nu den snabbaste sedan finanskrisen
Prisnedgången på bostadsmarknaden är just nu den snabbaste sedan finanskrisen
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 14 nov. 2017Publicerad: 14 nov. 2017

Det skriver Di.se nu på morgonen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden är ny statistik från Valueguard, som visar att prisnedgången på bostadsmarknaden nu är den snabbaste sedan finanskrisen 2008.

“Enligt Valueguard gick priserna ned med hela 3 procent enbart i oktober. Mest dramatisk är utvecklingen i Stockholm, där bostadsrättspriserna backat med 5 procent på bara tre månader. I Sverige som helhet uppgår motsvarande siffra till 4,4 procent”, skriver Di.se.

I en kommentar till siffrorna skriver även Valueguard att nedgången “de senaste två månaderna är den snabbaste sedan finanskrisen 2008”.

Richard Lagerling vars firma förmedlar bostäder på fashionabla Östermalm i Stockholm bekräftar delvis den mörka bilden:

“Jag har mäklat i 26 år och ser att de objekt som jag förut sålde till ett visst pris har gått ned med 10 procent. Vi har en sättning precis som under Greklandskrisen eller Lehman-kraschen.”

Men SCB:s siffror, som framtagits på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och presenteras nu på tisdagsmorgonen, är inte lika dramatiska som Valueguards. Tappet i Stockholm, Stor-Stockholm och Sverige som helhet är inte lika omfattande.

Priserna på bostadsrätter sjönk 1 procent i oktober för riket som helhet, detta efter att ha varit oförändrade förra månaden. Villapriserna, som steg 1 procent i september, var samtidigt oförändrade. Det framgår av siffror som är framtagna av SCB på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik

Jämfört med för tre månader sedan har priserna för bostadsrätter stigit 1 procent, medan villapriserna är oförändrade. I årstakt är prisutvecklingen +4 procent för bostadsrätter och +7 procent för villor.

ANNONS

“Avmattningen på bostadsrättsmarknaden är tydligast i Stockholmsområdet där 4 av 10
lägenheter säljs i Sverige. Senaste månaden har priserna gått ned med -1% och i centrala
Stockholm registrerar vi en nedgång på -2%. Årstakten för länet är nu nere på 0%, alltså
oförändrade priser jämfört med för 12 månader sedan. Även i Stor-Göteborg och Stor-
Malmö sjönk priserna senaste månaden, -1% respektive -3%, men årstakten visar fortfarande uppgångar på +11% respektive +13%”, kommenterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Det är enligt analyschefen nu tydligt att bostadsmarknaden har gått in i en ny fas med prisnedgångar, även om regionala skillnader finns.

“Orsakerna till avmattningen är flera, bland annat har den ökande nyproduktionen skapat ett ökat utbud utan att efterfrågan ökat i samma grad. Senaste tidens inbromsning och nedgångar skall ses i perspektivet att vi under ett antal år haft stadig prisuppgång”, resonerar han.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS