Dagens PS

Nordea: Knappt varannan tror på stigande bopriser

Nordea bopriser
Endast 45 procent tror nu på stigande bopriser de närmaste tolv månaderna, knappt varannan alltså, visar en ny boendebarometer från Nordea. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 26 sep. 2021

Endast 45 procent tror nu på stigande bopriser de närmaste tolv månaderna, knappt varannan alltså, visar en ny boendebarometer från Nordea.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Banken konstaterar att det därmed är “betydligt färre” som tror att bostadspriserna går upp jämfört med i våras, då 67 procent hade tro för att priserna på bostadsmarknaden skulle stiga.

“Det finns tecken på att bostadsmarknaden går in i en lugnare fas med dämpade prisuppgångar. Faktorer som kan bidra är lättade restriktioner som kan göra att hushållen åter börjar lägga mer pengar på annan konsumtion än boendet, samt att fler oroar sig för en sättning på börsen. Dessutom har de ordinarie amorteringsvillkoren återinförts”, säger Ingela Gabrielsson, privat ekonom på Nordea, i ett pressmeddelande om förväntan kring bopriser.

Samtidigt tror fler bostadsägare på stigande bostadsräntor, en fjärdedel jämfört med en femtedel i våras.

“Vi har vant oss vid låga räntor, men stigande inflation kan göra att de stiger. Bolånetagare bör därför överväga att binda åtminstone delar av sina boräntor”, säger Ingela Gabrielsson.

Så ser hindren ut för unga

Framför allt unga, 18–29-åringarna, uppger att dagens situation på bostadsmarknaden hindrar dem från att byta bostad fast de vill – nästan en fjärdedel jämfört med 14 procent för befolkningen i stort.

Dyra bostadspriser, dåligt utbud och krav på kontantinsats är främsta hindren.

Drygt hälften av bostadsägarna i riket anser att det är orimligt att föräldrar kan tvingas hjälpa sina barn ekonomiskt med första bostaden. Färre tycker att det är rimligt, fyra av tio.

ANNONS

“Att köpa sin första bostad är mycket svårt eller rent av omöjligt för många unga. Vi behöver åtgärder som att införa subventionerat bosparande i kombination med mildare amorterings- och inkomstkrav för unga”, säger Ingela Gabrielsson.

Undersökningen visar även att en av fem planerar att köpa en utlandsbostad i framtiden, vilket Nordea konstaterar är “en dröm för många” svenskar.

Läs även: Finansinspektionen vill stoppa överskuldsättning

Läs mer: Svenskarna vill inte låna ut sin bostad

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS