Siffror visar månad efter månad att bostadspriserna fortsätter uppåt och efterfrågan på bostadsmarknaden är fortsatt hög. Experterna ger sin syn på bostadsmarknaden. ”Ingen prisuppgång varar för evigt”, säger Bjurfors Stockholms vd till Dagens industri. 

ANNONS

Både Svensk Mäklarstatistik och Valuegaurd visar att bostadspriserna fortsätter att ticka uppåt. Bostadsrätter har gått upp 5 procent på helåret och villor 11 procent de senaste tolv månaderna.

Di skriver att enligt Erik Olsson Fastighetsförmedling är bostadsmarknaden i Malmö starkare än på många år. Farten på marknaden och det låga utbudet leder till att många vågar köpa innan de säljer. Samtidigt är villabudet i Malmö så lågt i förhållande till efterfrågan att en del väljer att köpa större lägenhet i stället, enligt Erik Olsson.

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann konstaterar att prisökningen i Stockholm höjt tröskeln in till bostadsmarknaden ytterligare. Inte minst de som fått försämrad ekonomi under pandemin.

”Det gäller särskild den som vill in på bostadsmarknaden för första gången – men prisökningar har också försvårat byte av bostad vid en separation”, säger hon.

Det här kan dämpa priserna

”Ingen prisuppgång varar för evigt. Vi har också ett stundande val i USA som kan skapa osäkerhet och turbulens på världens börser, vilket skulle kunna spilla över på svensk bostadsmarknad”, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Han säger även att prisrallyt i Stockholm kan dämpas av att löneökningarna inte har hängt med.

Läs Di:s artikel här.