Störst prisökningar på bostäder just nu upplever Malmö. Därefter följer Göteborg medan marknaden är något svalare i Stockholm.

ANNONS

Men generellt sett tror mäklarna att både utbud och efterfrågan ökar i svenska storstäder. Som läget är nu heter det att bostadsmarknaden ”tuffar på” – en utveckling som väntas fortsätta i samma takt även under andra kvartalet. Möjligen med lite långsammare prisökningar.

Det är SBAB:s senaste mäklarbarometer som släpps i dag och som baseras på en enkät som fastighetsmäklarare i storstadsregionerna svarar på varje kvartal.

Under årets första tre månader ökade efterfrågan på bostäder samtidigt som utbudet var något lägre än väntat. Priserna gick också upp i samtliga regioner, i Stockholm, Göteborg och Malmö, men det är Malmö som utmärker alltså – där ökar nämligen priserna mest och börjar närma sig överhettning, enligt mäklarenkäten i SBAB:s barometer.

69 procent av Malmömäklarna uppger att bostadsrättspriserna steg under Q1 och 29 procent svarar att uppgången var kraftig. 79 procent uppger att villapriserna ökade.

Att priserna sticker i väg uppåt mer i Malmö än till exempel i Stockholm förklaras bland annat med att amorteringskravet inte slagit igenom där lika hårt än som i Stockholm.

”Eftersom prisnivåer och lånebelopp i förhållande till inkomsterna är högst i Stockholm så har låneåtstramningarna förmodligen fått större effekt där medan Malmö, där prisnivåerna är lägst, drabbats mindre”, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Bostadspriserna sticker i väg uppåt [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Här bor du som en kung för 1 miljon [DagensPS.se] >