Dagens PS

Bostadspriserna i Sverige väntas falla med 10–15 procent

Stigande räntor gör att bostadspriserna i flera länder snart kommer sjunka, i Sverige tror Capital Economics chefsekonom att priserna snart kommer sjunka med mellan 10 och 15 procent
Stigande räntor gör att bostadspriserna i flera länder snart kommer sjunka, i Sverige tror Capital Economics chefsekonom att priserna snart kommer sjunka med mellan 10 och 15 procent. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 juli 2022Publicerad: 06 juli 2022

I länder som Australien, Kanada, Sverige och USA kommer bostadspriserna snart sjunka när räntorna på bostadsmarknaderna stiger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Capital Economics chefsekonom, Neil Shearing, skriver i en rapport att låga räntor drev på en extraordinär global uppgång i bostadspriser och att bostadsmarknaderna i länder som Australien, Kanada och Sverige tyngs av stigande räntor, varför bostadspriserna snart kommer sjunka, det rapporterar Market Watch.

Med stigande räntor kommer ökande lånekostnader, och förväntan om ytterligare räntehöjningar, kommer ge kraftiga nedgångar på bostadsmarknaderna i avancerade ekonomier, det anser Neil Shearing.

Historiskt låga räntor

I USA steg bostadspriserna snabbare än vanligt under pandemin då räntorna sjönk till historiskt låga nivåer. I april i år var bostadspriserna i USA 20,6 procent högre än i april 2021, detta enligt statistik från S&P CoreLogic Case-Shiller index.

De närmaste åren väntar sig Neil Shearing en minskning i BNP i Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA på 0,5 till 2 procent. Det kan göra att Kanada och Nya Zeeland håller sina räntor lägre än väntat, men han tror inte samma sak om Storbritannien och USA.

Han skriver i rapporten att bostadsproblem inte kommer avskräcka Bank of England och Federal Reserve från att strama åt penningpolitiken nästa år.

Inte omedelbart prisfall

Enligt rapporten leder en nedgång i bostäder dock inte omedelbart till prisfall, Neil Shearing hänvisar till fyra stadier i en bostadsnedgång.

ANNONS

I det första steget sjunker bostadsmarknadens sentimentet, i det andra steget sjunker mätare för köpartrafiken, det tredje steget definieras av nedgång i bostadsmarknadens aktivitetsmått och i det fjärde steget faller priserna.

Sverige i steg tre

Enligt Neil Shearing är länder som Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien, Sverige och USA nu i steg tre.

“Det faktum att indikatorer i de första tre stadierna av nedgången har rullat över så snabbt tyder på att vi bör förvänta oss att se prisfall på alla dessa marknader snart”, skriver han i rapporten.

Priser i Sverige väntas falla

Han förväntar sig inte att prisfallet blir detsamma i alla nämnda länder och räknar med att de största nedgångarna blir i Kanada och Nya Zealand, där kan priserna falla med 20 procent. I Australien väntas priserna falla med 15 procent och i Sverige väntas de falla med 10–15 procent.

I Storbritannien väntas priserna falla med mellan cirka 5 och 10 procent och i USA väntas de falla med cirka 5 procent, spår Neil Shearing, skriver Market Watch.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Nationalekonom spår långvarigt boprisfall

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS