Bopriserna på lägenheter i Stockholm fortsätter uppåt, och har ökat med i genomsnitt 13 procent under augusti. Samtidigt tog budgivningarna på bostadsrätter innanför tullarna i huvudstaden ordentlig fart förra månaden.

ANNONS

Enligt färsk statistik från Hemnet gick priserna på bostadsrätter innanför tullarna upp 13,5 procent från utgångspriset i augusti.

En sådan kraftig höjning har inte synts sedan augusti 2017.

”Marknaden ligger fortfarande under de hetaste åren 2015–2016, då budgivningarna resulterade i ännu högre uppgångar. Men vi ser ett högt tryck på bostäder i innerstaden som har återhämtat sig snabbt”, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet till Di.

Vänta in budgivningar

Han säger vidare att säljare ofta gynnas av att vänta in en budgivning på den heta marknaden, istället för att sälja till förstahandsbud.

”Bostäder som säljs efter cirka 10–12 dagar går procentuellt upp mest i pris.”

Bopriserna ser ut att fortsätta starkt framöver och under pandemin har efterfrågan på större lägenheter ökat, allt eftersom många väljer hemarbete framför kontoret.

Små lägenheter budas upp mest

Fortfarande är det dock små lägenheter och i de lägre prisklasserna ”som tenderar att budas upp mest.”

ANNONS
ANNONS

När restriktionerna försvinner i slutet av september kan efterfrågan på större lägenheter, enligt Erik Holmberg, mattas av.

”Än har vi dock inte sett några tendenser till sådana marknadseffekter. Det vi ser är en avmattning i uppgångarna på de allra hetaste budgivningarna på villor”, klargör han.

Läs även: Bostadstips: Spekulera inte på marknaden i höst [Dagens PS]